Eesti maksud brittide luubi all

Sirje Rank 19. mai 2004, 00:00

Suurbritannia on nimelt üks neist üheksast ELi liikmesriigist, millel on oma seadused madala maksutasemega riigis asuvatelt tütarfirmadelt teenitud kasumi maksustamise kohta ehk nn CFC-reeglid, ütles audiitorfirma PricewaterhouseCoopers partner Peter Cussons.

Nende reeglite järgi ei tohi maks olla madalam kui kaks kolmandikku oma riigi maksutasemest ehk Suurbritannia puhul 22,5%. Cussonsi sõnul käsitleks Briti maksuamet ka Briti firmade Eesti tütarfirmades teenitud kasumit emafirma kasumina, olgu kasum välja võetud või mitte.

?Ma ei näe mingit põhjust, miks Briti maksuamet ei peaks CFC-reegleid Eesti suhtes rakendama,? ütles üks Suurbritannia maksuameti kõrge ametnik, kes ei soovinud oma nime avalikustamist. ?Ent iga juhtumit vaadeldakse eraldi ning CFC reegleid ei rakendata, kui tütarfirma eksisteerimise peamine eesmärk ei ole Briti maksudest kõrvalehoidmine,? selgitas ta.

Sarnane vaidlus oli mõni aeg tagasi Soome koolitusfirmal Helsinki Consulting Group, mille Eesti tütarfirma Esko Koolitus ja Konsultatsioonid jaotamata kasumit üritas Soome maksuamet maksustada Soome CFC-reeglite alusel. Soome esimese astme kohus otsustas, et maksuameti selline tõlgendus oli vale.

Rootsi valitsus otsustas aga sama küsimuse puhul, et Eestile kui ELi liikmesriigile CFC-reegleid ei rakendata.

?Soome kohtu otsus ei ole siduv pretsedent Suurbritannia jaoks,? ütles Cussons. ?Siduv oleks alles Luksemburgis asuva Euroopa Kohtu lahend.?

Selline pretsedent CFC-reeglite rakendamise osas on nüüd sündimas. Läinud kuul andsid Briti kohtud Euroopa Kohtusse lahendada vaidluse, mis puudutab ühe Briti firma Iirimaal asuva tütarfirma kasumi maksustamist. Iirimaal on maks jaotamata kasumilt 10% ning Briti maksuamet tahaks CFC-reegleid rakendades maksustada kasumi nii nagu Suurbritannias, ehkki seda ei ole Iirimaalt välja viidud.

Euroopa institutsioonide tempot arvestades on kohtulahendit kõige varem loota 2006. aastal, ütles Cussons.

Cussonsi sõnul on taoliste reeglite rakendamine ELi liikmesriikide vastu illegaalne ja vastuolus ELi seadustega. ?Minu arusaamine on, et ELi seadus on ülimuslik ja kui liikmesriigi seadused lähevad sellega vastuollu, siis kehtivad ELi seadused.?

?Ma olen selle seisukohaga kursis, ent seni kuni pole Euroopa Kohtu lahendit, on tegemist vaid arvamuste ja eriarvamustega,? ütles Briti maksuameti ametnik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:28
Otsi:

Ava täpsem otsing