Tõnis Arnover • 18. mai 2004 kell 9:03

Saksa transpordiminister soovib kehtestada kõigile autodele teemaksu

Saksa transpordiminister Manfred Stolpe soovib 16 kiirteel sisse seada teemaksu nii veo- kui sõiduautodele.

Ehkki asjatundjad väidavad, et valitsus püüab sel moel leida uusi vahendeid eelarvepuudujäägi lappimiseks, kinnitab minister, et tema sooviks on kehtestada üldine teemaks kõigile sõiduautodele, kirjutab Kauppalehti.

Ministri ettepaneku kohaselt võiks erastada 12-16 kiirteelõiku, mille ehitamine ja korrashoid on tunnelite ja sildade tõttu väga kallis. Seetõttu soovitab ta muuta need tasuliseks. Esialgsel hinnangul tooks teede erastamine riigikassasse kohe 235 miljardit krooni ja vabastaks riigi teede korrashoiukuludest.

Kriitikute sõnul tuleks valitsusel enne korralikult tööle panna veokitelt teemaksu korjamise süsteem ja alles siis uue ideega lagedale tulla.

Euroopa Komisjon on Saksa algatuses pettunud, sest EL kavandab praegu kogu ELi hõlmavat teemaksu.

Hetkel kuum