Kuigi viimased kaks aastat on Hiiu Kalurile rasked olnud, ehitab ta tänavu ühe tehase Venemaale ja teise Ukrainasse.
Moskvas avatakse suvel krevetitehas ja Krimmis sügisel sprotikonservide tehas. Investeeringu kogusumma on ligi 27 miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.
?Me teeme kõik selleks, et ellu jääda. Euroopa Liit sundis meid tootmise Eestist välja viima, turgudele, kus on odavam toota ja puuduvad tollibarjäärid. Eestisse jääb kala- ja krevetipüük,? ütles ASi Hiiu Kalur juhataja ja omanik Toomas Kõuhkna ja lisas, et mujal asuv tööstus annab Hiiu Kalurile väärtust juurde.
Moskvasse ehitatakse tehas selleks, et viia seni ainult Läätsa Kalatööstuse ASis tehtud krevettide töötlemist ka Venemaale. Tehast hakkavad krevettidega varustama Hiiu Kaluri neli ookeanilaeva, mis on spetsialiseerunud krevetipüügile.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Krevettide püügikvooti ei jagata mitte tonnide, vaid päevade kaupa. Ajalooliselt on Hiiu Kaluri krevettide kvoodiks 1000 püügipäeva aastas. Moskva tehase võimsuseks on plaanitud 400 tonni krevette kuus, luuakse kuni 30 uut töökohta.
Eestis jääb alles tootmine, mis varustab krevettidega kolme Balti riiki ja Skandinaaviat.
Krimmi poolsaarele viib Hiiu Kalur seni Läätsas asunud sprotikonservide tootmisliini. Tootmine käivitatakse Ukrainas koostöös kohaliku Kert?i kalakonservitööstusega, mis on Ukraina suuremaid.
Ukrainasse viiakse tootmisliin, mis on sarnane Hiiu Kaluri tütarettevõttes Dagotaris töötava liiniga.
Konservitootmise üleviimisega luuakse Krimmis umbes 250 uut töökohta. Konservide turuks on põhiliselt Ukraina ja Venemaa. Tekib tootmiskett, kus Hiiu Kaluri laevad püüavad, Läätsas külmutatakse ja tooraine viiakse rongidega Krimmi tehasesse.