19. mai 2004 kell 12:24

Eesti Pank soovitab valitsusel varusid koguda

Eesti Panga presidendi Vahur Krafti sõnul soovitab keskpank valitsusel vaatamata praegusele heale majandusolukorrale varusid koguda.

Kraft rääkis, et rahandusministeerium on lubanud välja töötada lähiaastate eelarvestrateegia, mis sisaldab ka reservide temaatikat. Eesti Panga ettepanekul tuleks Eestil soetada 30 mld kroonine välisreserv, jätkata senist konservatiivset eelarvepoliitikat ja hoida iga jooksevkonto defitsiidi protsendi kohta 0,1 protsenti eelarvest kokku.

Kraft rõhutas, et Eesti majandusolukorrast rääkides ei saa jooksevkonto defitsiidist üle ega ümber. 'Vajadus on hoiduda lisaeelarvetest ja alates 7 protsendist jooksevkonto defitsiidist soovitame iga protsendi kohta lisaks 0,2 protsendilist eelarve ülejääki,' lisas Kraft.

Peamised riskid on seotud Euroopa majanduse seisaku püsimisega, ettevõtete ja eraisikute liigoptimistlike investeerimis- ja tarbimisotsustega ning välisinvestorite usalduse kadumisega, mida võib põhjustada püsivalt kõrge jooksevkonto defitsiit koos riigi võlakoormuse kasvuga.

Hetkel kuum