Valesti paigaldatud turvakaamera pildil jääb kurjategija äratuntamatuks

Tõnu Kutsar 20. mai 2004, 00:00

Vältimaks olukorda, kus turvakaamera pilt on sedavõrd hägune, et kurjategijat ei õnnestu ära tunda, tuleks kaamera paigaldada sedasi, et inimene jääks pildile võimalikult suurelt.

Pildi suurust saab reguleerida objektiivi vaatenurga valikuga ja kaamera asetusega. Tänapäeval kasutatakse laialdaselt nn käsisuumobjektiive, mille puhul paigalduse ajal valitakse sobiv pildimastaap ehk jälgitava objekti suurus videopildis. Kui poes on ainult üks kaamera, siis peaks vältima liiga üldist pilti. Üldpildist ei ole peale tegevuse muud võimalik eristada. Peaks lähtuma sellest, et tundemärke saadakse lähikaadrist ning tegevust jälgitakse üldpildist. Hea lähikaadri saab näiteks välisukselt ja kassast. Üldpildist peaks olema jälgitav aga inimese liikumistee poes.

Värvilise turvakaamera eraldusvõime on enamasti 480 joont. Seega, kui kaamera pildis on 10 m pikkune müügilett, siis eraldab kaamera leti taga seisja näos maksimaalselt 2 cm suurusi elemente (10 m/480 = 0,02 m). Teisisõnu, näo kujutus koosneb ligikaudu 2×2 cm ruudukestest. On selge, et sellisest pildist piisavaid tundemärge ei ole võimalik saada.

Tasub ka silmas pidada, et näiteks VHS-salvestuse eraldusvõime värvivideole on kõigest 250 joont, ehk samades tingimustes moodustatakse kujutis 4 cm ruudukestest. Super-VHS makiga saadud salvestuse eraldusvõime on 400 joont.

Digitaalse salvestuse eraldusvõime võib sõltuvalt salvesti tüübist olla kuni 720 pikslit, mis annab salvestuse eraldusvõimeks videopildis 480 joont (~pikslite arv/1.5).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing