Rapla jäätmekäitluskeskus avas täna uksed

20. mai 2004, 12:25

Täna avasid MTÜ Raplamaa Jäätmekäitluskeskus ja jäätmejaama operaator Ragn-Sells AS uue Rapla jäätmejaama.

Rapla jäätmejaam (tuntud varem ka kui Mäepere jäätmejaam) on esimene Eesti jäätmejaam, milles töödeldakse sorteerimata olme- ja suuremõõtmelisi jäätmeid. Täiendava käsitsi sorteerimise läbivad suuremõõtmelised jäätmed. Jaam võtab vastu ka ohtlikke jäätmeid. Uus jäätmejaam võimaldab aastas käidelda kuni 12 000 tonni prügi. Uues Raplamaa jäätmejaamas on jäätmepress ja 6 mahutit, milledest igaüks mahutab kuni 12 tonni jäätmeid.

Jaam maksis kokku 7,8 miljonit krooni, millest investeeringud hoonetesse olid 5,7 miljonit krooni ja jäätmepressi 2,1 miljonit krooni. Sellest üle 7 miljoni krooni finantseeriti SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt ning üle 800 000 krooni omavahenditest. Jaama ehitus kestis 2003. aasta suvest 2004. aasta varakevadeni.

Taaskasutatavad materjalid transporditakse liikide kaupa ümbertöötlemisse Ragn-SellsŽi Tallinna taaskasutatavate jäätmete sorteerimisjaama. Sealt toimetatakse materjalid liigiti taaskasutusse. Klaas viiakse AS-i Järvakandi Klaas, paber eksporditakse Leedu paberitehasesse ning kile kas Lätti või Leetu. Ohtlikud jäätmed annab Ragn-Sells üle nende lõppkäitlusega tegelevatele ettevõtetele. Jäätmed, mida taaskasutada ei saa, veetakse Väätsa prügilasse ladestamisele.

Jäätmejaam kuulub möödunud aasta juunis loodud MTÜ-le Raplamaa Jäätmekäitluskeskus, mille omanikuks on kuus Raplamaa valda: Juuru-, Kehtna -, Kohila -, Käru -, Raikküla - ja Rapla vald.

Jäätmejaama projekteerijaks oli LOOB Projekt ning ehitajaks Projekt E. Jäätmejaama ehituse järelvalvet teostas Rapla KEK. Jäätmepressi tootis Compoman OÜ.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing