Valitsus kinnitas Eesti elektrituru avamise lõpptähtajaks 2013. aasta

20. mai 2004, 11:53

Valitsus nõustus Euroopa Komisjoni kompromissettepanekuga avada Eesti elektriturg täies mahus ka kõigile kodutarbijatele aastaks 2013.

Teema juurde tullakse tagasi juhul, kui Balti elektriturul peaks toimuma olulisi muudatusi, teatas majandusministeerium.
Mai alguses esitas Euroopa Komisjon Eestile ametliku kompromissettepaneku avada elektriturg täies mahus kõigile tarbijatele hiljemalt 2013. aasta alguseks.

Euroopa Liidu energeetika- ja transpordivolinik Loyola de Palacio on varasematel kohtumistel minister Meelis Atoneniga teatanud, et Komisjonil on raske nõustuda Eesti taotlusega lükata energiaturu täielik avamine 2016. aasta alguseks, sest niivõrd pikka üleminekuperioodi ei peeta võimalikuks. Võttes arvesse Eesti põlevkivienergeetika eripära ja vajadust suurte keskkonnainvesteeringute järele, on Komisjon siiski nõus pakkuma osalist erandit lühemaks üleminekuperioodiks.

Minister Atoneni sõnul kohustab Euroopa Liidu elektridirektiiv liikmesriike avama oma elektriturg vabale konkurentsile ühenduse sees 1. juuliks 2007. aastal. ?Seega on ka varasema tähtaja puhul Eestil kasutada erandlik, enam kui viieaastane üleminekuperiood,? ütles Meelis Atonen.

?Juhul, kui Balti elektriturg püsib stabiilsena, on piirangute kaotamine selgelt positiivse mõjuga ning soodustab konkurentsi teket kodumaises elektritootmises. Kui aga Ignalina tuumajaama sulgemine lükkub planeeritud tähtajast edasi või Euroopa Liit lubab Venemaalt piiramatul hulgal elektrit importida, peame turu avamise tähtaegadega seotud teemade juurde uuesti tagasi tulema,? ütles Atonen.

Eesti liitumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga fikseeritud kokkuleppe järgi on Eesti võtnud endale kohustuse avada elektriturg vähemalt 35% ulatuses hiljemalt 2009. aastaks. Kõigil mittekodutarbijatel peab olema võimalus elektrimüüjat vabalt valida hiljemalt 2012. aasta lõpuks. Eestil on selle kokkuleppe järgi õigus ise otsustada elektrituru avamise vaheetappide üle.

Praegu on Eesti elektriturg avatud tarbijatele elektrikasutusega üle 40 GWh, mis moodustab kogu sisemaisest elektritarbimisest ligi 10%. Riigikogus menetluses oleva elektrituru seaduse muutmisega taotleb valitsus vabatarbija piiri alandamist 40 GWh-lt/aastas 2006. aasta algusest 20 GWh-le/a ja 2008. aastast 10 GWh/a.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing