Kahjumis Kreenholm koondab tänavu iga seitsmenda töötaja

Liis Kängsepp 21. mai 2004, 00:00

?Aasta lõpuks jääb Kreenholmi 3800 töökohta,? ütles ettevõtte emafirma Boras Wäfveri AB president ja tegevjuht Thomas Widstrand kolmapäeva õhtul Tallinna lennujaamas. ?See number ei ole veel koondamiste loo lõpp.?

Kui palju inimestele koondamishüvitisi makstakse, ei tahtnud Widstrand avaldada. Töötukassast öeldi, et tänavu aprillis maksti Kreenholmi 230 töötajatele 2 miljonit krooni koondamistasusid ning rohkem taotlusi Kreenholm praegu esitanud ei ole. Töötukassa andmetel oli enne koondamist Kreenholmis palgal 4400 inimest.

Kokku koondab Kreenholm Widstrandi sõnul sel aastal 600 töölist, juhtkonnas muudatusi teha ei ole plaanis.

?Meie siin arvestame nende juttude järgi isegi 800 koondatuga sel aastal,? ütles Eesti Kergetööstustöötajate Ametiühingute Liidu esimees Laivi Rõõmus murelikult. Nii Rõõmuse kui Widstrandi sõnul on juhtkonna ja ametiühingute koostöö olnud hea ning juhid on inimestele võimalikult palju vastu tulnud ja väga raskes seisus töölistele on leitud võimalus tööd jätkata.

?Ma ei kujuta ette, mis seal saab. Ega Narvas ei ole ju nii lademetes oodata ka, et neid töökohti sinna juurde tuleks,? ütles Rõõmus, kelle arvates on Narva linnavalitsus ja ka riik suhtunud Kreenholmis toimuvasse liialt leigelt.

Halvasti ei lähe mitte ainult Kreenholmil, raskustes on kogu Boras Wäfveri grupp, mille kahjum oli eelmisel aastal 90 miljonit Eesti krooni. Grupi käive ulatus üle 2 miljardi krooni. Widstrandi sõnul ei ole olukord väga halb, väga halvaks võib pidada vaid majandustulemusi ning juht näeb võimalusi, kuidas ettevõte madalseisust välja tuua. Kuidas täpselt, ei nõustunud Widstrand kommenteerima.

?Selle aasta lõpuks me ilmselt veel päris nulli tagasi ei jõua,? sõnas Widstrand, pidades sellega silmas eelkõige Kreenholmi. ?Aga saage aru, neid muudatusi, mis seal teha tuleb, ei saa läbi viia kuue kuuga. Me eeldame, et viie aasta pärast oleme me jälle kasumlikud.?

Mõned kuud tagasi teatas firma, et sulgeb Rootsis ühe ketrus- ja kudumisvabriku ning toob selle tootmise Narva. Lisaks kavatseb firma maha müüa oma postimüügiharu, kuna Widstrandi sõnul pole sellel pikemas perspektiivis firma osana kohta. ?Postimüügiharu müümine ei ole seotud kehvade majandustulemustega,? selgitas Widstrand.

Eelmise aasta veebruaris Kreenholmi juhi kohalt lahkunud ning aprillis ASi Baltex 2000 juhiks saanud Meelis Virkebau jäi Kreenholmi kehva tulemust kuuldes napisõnaliseks. ?Ma ei soovi seda kommenteerida,? sõnas Virkebau, kes ei soovinud Äripäevale öelda, kuidas Kreenholm kahjumist välja võiks rabeleda. ?Ma neile endale küll ütleks, kui nad minu käest küsima tuleksid.?

Esmaspäeval avaldab Boras Wäfveri oma esimese kvartali majandustulemused, mis Widstrandi sõnul on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes paremad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing