Öine jumalateenistus

Kersti Inno 21. mai 2004, 00:00

Vene liturgilisest muusikast üks tuntumaid ja ainulaadsemaid suurteoseid Sergei Rahmaninovi ?Öine jumalateenistus? (ehk ?Vesprid?, opus 37) on loodud 1915. aastal Moskvas. Viieteistosaline tsükkel õhtupalveid kätkeb endas nii Rahmaninovi originaalloomingut kui ka hulga ortodoksi kirikumuusika traditsioone, mida helilooja on ?värvinud? talle nii omaste romantiliste kõlade ja hingestatusega.

Väga tähtsal kohal selles teoses on vene kirikumuusikale iseloomuliku, sügavaimast sügavaima, eriliselt madala bassihääle basso profundo kasutus. Seepärast on kutsutud külalisena kaasa laulma Peterburi bass Vladimir Miller. Unikaalse häälega siberlane on Peterburi Riikliku Akadeemilise Kapelli solist, kuid esineb ka soolokavadega ja ooperites ning on salvestanud üle 50 heliplaadi. Basso profundo?l on eriline roll teose viiendas osas ?Vaga Siimeoni palve?. See oli helilooja lemmikosa, mida ta soovis esitatavat ka oma matustel. Rahmaninovi ?Öine jumalateenistus? kuulub Eesti Filharmoonia Kammerkoori kullafondi juba üle nelja aasta. Tõnu Kaljuste juhatusel on seda esitatud Prantsusmaal Nantes?i festivalil, Portugalis Lissaboni festivalil, Kanadas Torontos, Itaalias Aostas ja muidugi koduses Metodisti kirikus. Paul Hillieri käe all kõlab teos EFK esituses esmakordselt ning salvestatakse pärast kontserte Haapsalu Toomkirikus koostöös plaadifirmaga Harmonia Mundi järjena 2003. aastal ilmunud plaadile ?The Powers of Heaven?, mis sisaldab 17.?18. sajandi ortodoksset vene kirikumuusikat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing