Ülo Toomsalu • 20. mai 2004 kell 6:07

PM: Euroopa Liit võtab Eestilt statistikaga 200 miljonit

Euroopa Liit saab tänu rahvamajanduse statistika muudatustele Eestilt igal aastal kakssada miljonit krooni rohkem liikmemaksu.

Statistikaamet korrigeeris sisemajanduse kogutoodangu (SKT) arvestust lähtudes Euroopa Liidu nõuetest, mis kohustas arvestama ka kinnisvarasektori hindadega. Eelmise aasta SKT suurenes seetõttu võrreldes varasemaga 9,6 miljardi krooni võrra, 125,8 miljardi kroonini, kirjutab Postimees.

Kuna mitmed riiklikud kohustused on seotud SKTga, peab riik majanduse mahtude suurenemise tõttu suurendama makseid rahvusvahelistele organisatsioonidele ning investeeringuid mitmetesse valdkondadesse. Näiteks Eesti iga-aastane liikmemaks Euroopa Liidu eelarvesse suureneb seetõttu rahandusministeeriumi kinnitusel 200 miljoni krooni võrra ning NATO-le 2,5 miljoni krooni võrra.

Lisaks on riik võtnud NATO ees kohustuse investeerida kaitsekulutusteks kaks protsenti SKTst, mis tähendab igal aastal sõjaväele 200 miljoni lisakrooni eraldamise vajadust.

Valitsus on võtnud ka eesmärgiks suurendada lähiaastatel investeeringuid teadusarendustegevusse nii era- kui ka valitsussektoris kokku 1,5 protsendini SKTst. Nii peaks ka arendustegevus saama statistikamuutuse tõttu 150 miljonit lisakrooni aastas.

«Kuna käesoleva aasta liikmemaks on ELiga juba kokku lepitud, siis majanduse kasvu efekt kandub üle 2005. aastasse,» rääkis rahandusminister Taavi Veskimägi. «Teised kulutused ei ole nii konkreetselt fikseeritud ? tegemist on siseriiklikult seatud eesmärkidega jõuda teatud kulutuste tasemele.»

Hetkel kuum