EPL: hüvitised maaomanikele võivad tõsta elektri hinda

21. mai 2004, 08:01

Eesti Energia on sunnitud hakkama maaomanikele hüvitisi maksma nende territooriumidel paiknevate elektriliinide või seadmete eest.

Eesti Energia ei ole mõni kuu tagasi välja käidud uues hinnamudelis arvestanud asjaoluga, et tulevikus peab kinnistuomanikele iga kuu teatud hüvitist maksma. Kompensatsiooni kogusumma on kuni 300 miljonit krooni aastas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Firma hinnangul tähendaks kulude suurenemine 300 miljoni krooni võrra aastas võrguteenuse kallinemist keskmiselt 6 senti kWh kohta. ?See annaks nõukogule põhjuse uue hinnatõusu kaalumiseks,? ütles Eesti Energia pressiesindaja Riina Vändre.

Aprilli lõpus otsustas riigikohus, et seadusesäte, mis võimaldab tehnorajatiste omanikel tasuta kasutada eravalduses olevaid maid ja hooneid, on omandiõigusi pärssiv ja põhiseaduse vastane.

Hüvitist saavad tulevikus maaomanikud nõuda ka teistelt tehnorajatisi omavatelt ettevõtetelt ? näiteks Elionilt ja Eesti Gaasilt, kahjunõuete arvutamise korra peab lähikuudel välja töötama majandusministeerium.

Ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna eksperdi Tuulikki Laessoni sõnul hakkab kahjunõuete suurus olenema maamaksust ning maa sihtotstarbest. Täpne hüvitiste arvutamise metoodika on veel väljatöötamisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing