21. mai 2004 kell 12:59

Tööandjad astuvad ühiselt maksude ühtlustamise vastu

Eesti Tööandjate Keskliit (ETTK) toetab Euroopa tööandjate organisatsiooni UNICE ettevõtte tulumaksu ühtlustamise vastu, teatas liit.

ETTK on mures Euroopa riikide valitsusjuhtide ja Euroopa komisjonäri Pascal Lamy ettepanekute pärast kehtestada ettevõtetele baasmaks.

?Eesti ettevõtete tootlikkus on veel oluliselt madalam Euroopa omast ja ettevõtlus vajab pidevaid investeeringuid. Seepärast on igati mõistlik, et ettevõtete investeeringud on vabastatud tulumaksust ? raha jõuab otsemat teed ettevõtlusesse tagasi,? ütles Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi.

?Võib arvata, et ühtse turu tingimustes ühtlustuvad maksud pikas perspektiivis iseenesest ja vabatahtlikult nagunii ? konkurents sunnib vanadel liikmesriikidel makse alandama, nagu seda on juba teinud Soome,? lisas Veskimägi. ?Vanade liikmesriikide surve maksude ühtlustamisele on otsene katse kärpida jõuga meie konkurentsivõimet ja sellele tuleb kõigi vahenditega vastu seista. Eesti poliitikutel tuleb Euroopas selgelt välja öelda, et ettevõtluse soodustingimustel maksustamine on vajalik ka Eesti tööjõu konkurentsivõime suurendamiseks, mille liikumisele Euroopas paraku ühepoolselt on piirangud seatud? lisas Veskimägi.

Maksude ühtlustamine ei ole lahendus, mis tagaks majanduskasvu ja hoiaks ettevõtteid Euroopas, pigem takistab see uutel liikmesriikidel vanadele liikmesriikidele järgi jõudmast ning suurendab riikide vahelist ebavõrdust, on Eesti Tööandjate Keskliit Euroopa tööandjatega ühte meelt.

Hetkel kuum