Jeenil head lootused tõusuks

Alvar Jõgeva 24. mai 2004, 00:00

Jaapani jeen tõusis dollari vastu esimest nädalat viimase seitsme nädala jooksul. Peamised põhjused olid Jaapani aktsiate tõus ja Rahvusvahelise Valuutafondi arvamus, et maailma suuruselt teine majandus võib kasvada 14 aasta kiireimas tempos.

Bloombergi küsitletud investeerimispankur Paresh Upadhyaya sõnul on peamine jeeni tugevnemise põhjus välisinvestorid, kes ostavad Jaapani aktsiaid. Turgu toetavad aga tugevad makromajanduslikud näitajad.

Eelmine nädal lõppes jeenile 1,7protsendilise tõusuga dollari vastu, jõudes tasemeni 112,36. Jaapani rahvusvaluuta jaoks oli see suuruselt teine nädalatõus sellel aastal.

Jaapani majandus kasvas esimeses kvartalis aasta baasil 5,6 protsenti. See oli peaaegu kaks protsendipunkti kiirem kasv, kui Bloombergi küsitletud 26 majandusanalüütikut julgesid prognoosida. Rahvusvahelise Valuutafondi arvates võib Jaapani majandus sellel aastal kasvada 4 protsenti, mis oleks kiirem kasv pärast 1990. aastat.

Peter Frank, kes on ABN Amro valuutastrateeg, vahendas Bloombergile, et hirmud Aasia majandusarengu aeglustumise pärast on vähenenud ja see toetab jeeni. Tema arvates võib dollari eest saada vaid 108 jeeni kuu aja pärast, mis tähendaks jeeni edasist tugevnemist. Kiirem kasv ja positiivsed prognoosid tõstsid ka Jaapani aktsiaid, Nikkei 225 indeks tõusis nädalaga kaks protsenti.

Jeen võib tõusta ka spekulatsiooni tõttu, et seitse juhtivat tööstusriiki (G7) ja Venemaa otsustavad avaldada survet naftat tootvatele riikidele, et suurendada tootmist ja alandada kõrgustes olevat nafta hinda. Jaapanile on madalam hind meelepärane, kuna saareriik on suur nafta importija.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing