EPL: Elektrivargad näppavad miljoneid kroone

25. mai 2004, 07:59

Eesti Energia kannab igal aastal elektrivarguste tõttu mõnikümmend miljonit krooni kahju.

Seetõttu on firma tõhustanud võitlust elektriarvesteid rikkuvate või arvestist elektrit mööda juhtivate tarbijatega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Vargused on osa kadudest, mille tõttu jääb Eesti Energial arvele võtmata kümneid miljoneid kilovatt-tunde elektrit kuus. Selle aasta märtsis suunati näiteks elektrivõrku 588 miljonit kWh elektrit, millest kadus 42 miljonit kWh. Rahaliselt tähendas see firmale 23 miljoni kroonist kahju.

Samal ajal kui Eesti Energia võtab kasutusele aina turvalisemaid arvesteid, kasutavad elektrivargad aina kavalamaid mooduseid maksmisest kõrvale hiilida. Internetis on koguni venekeelsele kogukonnale üleval lehekülg, kus tuuakse välja kümme moodust, kuidas elektrit varastada.

Üks sagedasem varguse viise on elektrienergia juhtimine arvestist mööda. 80aastane Johannes näiteks ühendas oma maja kaabli õhuliini külge, seades sellega ohtu nii enda kui ka teiste elu. Ta kasutas n-ö poolpaljast kaablit, millega kokku puutudes oleks saanud surmava elektrilöögi.

Sagedased on ka elektriarvestite näitude muutmised ehk n-ö arvestite kruttimised. Mõõdikult eemaldatakse plomm ning keeratakse numbreid mõned tuhanded kilovatt-tunnid tagasi. Siis kasutatakse osavalt võltsitud plommi, et kuriteojäljed kaotada.

Tallinnas on viimasel ajal aktiivselt kontrollitud nn lõbumajade elektriarvesteid ? 15 kontrollitud lõbuasutusest 13 varastas elektrit. Kui enne kontrolli maksid sellised asutused kuus 200?300 kroonini ulatuvaid elektriarveid, siis pärast varguse avastamist ja ligi 50 000-krooniste trahvide määramist küündisid elektriarved 11 000 ? 14 000 kroonini kuus. Mõningate lõbumajade arvestid on võetud turvafirma valve alla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing