PM: Aktsiisitõus suurendab salaviina osakaalu

25. mai 2004, 08:05

Alkoholiaktsiisi tõstmine suurendaks ekspertide hinnangul vaid salaviina osakaalu ning jätaks riigi loodetud lisamiljoniteta.

Konjunktuuriinstituudi juhi Marje Josingu sõnul on senine praktika näidanud, et aktsiisi hüppeline tõus suurendab salaviina osakaalu turul. «Üheksakümnendate lõpus toimunud aktsiisitõus näitas selgelt, kuidas plahvatuslikult suureneb salaviina tarbimine ning riigitulud ei kasva,» ütles ta Postimehele.

Josingu hinnangul oleks inimesele talutav kuni viieprotsendine hinnatõus. «Tarbija valuläve ei tohi hinnatõus ületada,» kinnitas ta.

Liviko turundusdirektori Janek Kalvi sõnul ei ole eriti mõtet loota ka, et kallim viin vähendaks joomist, sest inimene saab kuskilt oma pudeli ikka kätte. «Aktsiisi kasv mõjub halvasti kogu siinsele majandusele, sest kui praegu käivad soomlased Eestis viinarallil, siis pärast hinnatõusu siirduvad eestlased Lätti,» rääkis Kalvi.

Korrakaitsjad on aktsiisitõusu mõju suhtes siiski tagasihoidlikumad. Politseiameti pressiesindaja sõnul näitavad uuringud, et nii salaalkohol kui ka riigiviin on endale tarbijaskonna leidnud ning vaevalt aktsiisitõus neid osakaale muudab.

Sotsiaalminister Marko Pomerants seevastu on kindel, et aktsiisi tõstmine aitaks kaasa alkoholitarbimise vähendamisele ning rahva tervise parandamisele. «Erinevate riikide kogemus näitab, et alkoholi hinna tõustes tarbimine tõepoolest väheneb,» on minister kindel.

Sellest, kui palju aktsiisimäär tõusta võiks, on Pomerantsi sõnul aga veel vara rääkida, kuigi spekuleeritud on kuni 20protsendilisest kasvust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing