EPL: Preatoni süüdistus jõuab prokuratuuri

27. mai 2004, 07:41

Maksuamet lõpetab lähinädalatel Eesti ühe suurema maksupettuse uurimise, mis viib ligi 50 miljoni kroonise süüdistusega kohtu ette suurärimees Ernesto Preatoni.

Itaalia ärimees Ernesto Achille Preatonilt kokku 50,5 miljonit krooni kätte saada plaaniv maksuamet saadab süüdistuskokkuvõtte lähiajal prokuratuuri. ?Paar-kolm nädalat ja siis peaks kõik tehtud olema,? ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Aivar Pau Eesti Päevalehele.

2003. aasta juunis Preatonile esitatud täiendatud ja täpsustatud süüdistuste kohaselt jättis ärimees Eestis tahtlikult registreerimata oma firma Baltic Investments Ltd.

Hongkongis registreeritud ettevõttel polnud Eestis ühtegi töötajat, kuid samal ajal tegeles firma siin suurejooneliste kinnisvarainvesteeringutega.

Kuigi maksuseaduse kohaselt pidanuks Preatoni ja ta eestlastest abilised esitama siinsele maksuametile deklaratsioone ja tasuma makse, ei vaevunud investeerijad seda tegema. Seetõttu jäi riigil Baltic Investments Ltd tehingute tulult saamata kokku rohkem kui 23 miljoni krooni ulatuses makse.

Samas kuriteos süüdistatakse Preatoni advokaati Aivar Pihlakut. Lisaks astub kohtu ette Pro Kapitali töötaja Angelika Annus, kes ärimeeste korraldusi täites soodustas oma ametialase tegevusega väidetava maksukuriteo toimumist.

Sama kriminaalasja raames esitas amet Preatonile lisaks süüdistuse tulude varjamises. Süüdistuse kohaselt esitas ta oma füüsilise isiku 1997. aasta tuludeklaratsioonis valeandmeid ja jättis seega riigile maksmata rohkem kui 26 miljoni krooni tulumaksu.

Pau sõnul ei soovi maksuamet Preatoni kasutatud skeeme enne kriminaalmenetluse lõppemist lähemalt kommenteerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing