PM: Laanjärv tahab riigisaladuse seaduse muutmist

27. mai 2004, 08:00

Riigikogu õiguskomisjoni aseesimees Olev Laanjärv pooldab riigisaladuse seaduse muutmist, et riigijuhid saaks vajadusel tunnistada salajase teabe avalikuks.

«Ei ole normaalne, kui peaminister või minister teeb julgeolekuasutustelt saadud info põhjal otsuseid, mida ta ei saa avalikkusele põhjendada, sest alginfo on alati salajane,» ütles Laanjärv, kes aastatel 1990-1992 töötas Edgar Savisaare valitsuse siseministrina.

«Loomulikult ei saa selline avalikustamine olla valdav,» selgitas Laanjärv, «vaid erandlik, kuid selleks peabki olema seaduses võimalus, mis muidugi ei tähenda, nagu võiksid lekkida julgeolekuasutuste allikad või täpsed töömeetodid, näiteks info hankimise kirjeldus.»

Laanjärv ootab nüüd, et Juhan Partsi valitsus teeb järelduse nn Atoneni-juhtumist ja esitab parlamendile ettepaneku riigisaladuse seaduse muutmiseks, kirjutab Postimees.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen on praegu kahtluse all, nagu oleks ta lekitanud riigisaladust, kui näitas luurega tegeleva teabeameti salaõiendit Vene mõjust Balti riikides Eesti Energia juhatuse esimehele Gunnar Okile.

Õiend puudutas ka Oki ühe suhtekorraldaja Meelis Kubitsa eriteenistuste silmis kahtlaseid sidemeid Venemaa ühe mõjukama suhtekorraldusfirmaga Niccolo M, mis oli seotud Rolandas Paksase eduka valimiskampaaniaga Leedus ja venekeelset kooliharidust nõudvate õpilaste väljaastumistega Lätis.

Laanjärve hinnangul on võimalik, et parlamendi õiguskomisjon arutab riigisaladuse seaduse probleemi lähitulevikus.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing