Rannaliival õlleta

Kalev Vilgats 31. mai 2004, 00:00

Ajal, kui Tallinn korraldab avaliku arvamuse küsitlusi öise alkoholimüügi keelamiseks, seaduseandjad rabelevad keeldude ja piirangute kavadega ning Res Publica juhitav valitsus valmistub kange alkoholi aktsiisi tõstmise reha otsa astuma, on Pärnus üks joogilahing juba peetud.

Suuremat ajakirjanduslikku huvi see üle Eesti ei pakkunud, kuid kogemus iseenesest on huvitav.

Pärnu linnavalitsus esitas linnavolikogu aprilliistungile eelnõu, millega oleks 1. juunist 31. augustini lubatud Pärnu rannas tarbida kuni 6 mahuprotsendilise etanooli sisaldusega alkohoolseid jooke ? õlut ja siidrit. Ranna all mõisteti projektis rannaliiva muulist Kanali tänava pikenduseni, mis õigupoolest ongi kogu Pärnu rand.

Eelnõu üks autoreid, Pärnu linnasekretär Tiina Roht leidis, et Pärnu randki peaks olema samasugune erand nagu Tartus Pirogovi-tagune, kus võib lahjat alkoholi manustada. Kui asi kipub kontrolli alt väljuma, olevat volikogul võimalus oma otsust revideerida.

Pangem tähele, et jutt oli alkoholi tarbimisest, mitte rannaliival müümisest. Kas võetakse pudel või kümme, kastetakse palavusega keelt või peetakse kesk rannalisi lärmakat labrakat, jäi tähelepanuta.

Lühidalt: eelnõu autorid ei olnud üldsegi mõelnud otsuse tagajärgedele. Juba möödunud suvel ei tulnud linna ja ranna koristajad oma tööga toime, kui nädalavahetusele langes koos ilusa rannailmaga paar rahvarohket üritust. Õlle ja siidri tarbimine rannaliival, kusjuures klaastaara olnuks keelatud, tähendanuks vajadust paigaldada hulk lisaprügikaste ning välikemmerguid.

Juba linnavalitsuse istungil hääletasid isamaaliitlasest portfellita turvalisuse probleemidega tegelev valitsuse liige Mart Alliku ja haridust ning kultuuri kureeriv abilinnapea Peeter Orav (Keskerakond) eelnõu volikokku saatmise vastu.

See-eest linnapea Väino Hallikmägi (Reformierakond), abilinnapea, praegu üks Pärnu maavanema kandidaate Riina Müürsepp (Reformierakond) ning kaua kõhelnud keskerakondlasest heakorra ja linnamajanduse eest vastutav abilinnapea Eino-Jüri Laarmann leidsid, et õllelained peavad merelainetega kokku saama.

Peale opositsioonis oleva Res Publica teatas ka koalitsiooni kuuluv Isamaaliit, et nad eelnõu ei toeta. Kuna vastuseisu oli oodata Keskerakonnaltki, pidi üksi jäänud reformierakondlasest linnapea Hallik-mägi eelnõu tagasi võtma. Pärnu võimuliidu osa esindajate alkoholikampaania ?aprilliteesid? kukkusid kärinal läbi.

Nii võib suvel tarbida Pärnu rannas õlut ja siidrit vaid jaemüügikohtades, näiteks Rannahoone laudpõrandal, mis on isegi pikendus liivaalasse.

Pärnu liivarannast vaid paarisaja meetri kaugusel on küll ja veel kohti, kus mõnusalt õlut libistada või siidrit limpsida. Näiteks Balti riikide suurim pubi, 800kohaline Kuursaal ning arvukad terrassid öömajade ja toidukohtade juures. Mõni õlletelk sealhulgas.

Uut on sel suvel niipalju, et tänavu 125. sünnipäeva pidav Pärnu õlletööstus on lubanud Saku ja A. Le Coqi laiutamisele suvepealinnas lõpu teha, tuues juubeli puhul müügile uue õllemargi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing