Arle Mölder sai tingimisi vangistuse

Anne Oja 01. juuni 2004, 00:00

Lisaks võttis kohus Mölderilt kolmeks aastaks õiguse töötada tippjuhina riigi või kohaliku omavalitsuse osalusega äriühingutes. Mölder kavatseb kohtuotsuse edasi kaevata.

Ametiseisundi kuritarvitamisega tekitati suur kahju Hüvitusfondile, samuti riigi õigustele ja huvidele, põhjendas kohus otsust.

Süüdistuse kohaselt kasutas Mölder Hüvitusfondi juhina oma ametikohale ja ametiseisundile vastavaid volitusi ning sai 1995. aastal Rahvapangast laenu 700 000 krooni tähtajaga 10 aastat ja laenuintressiga 9% aastas, mis oli tavapärasest laenuintressist kaks korda madalam.

1997. ja 1998. aastal tegi Mölder tehingu iseendaga: Hüvitusfondi juhina sõlmis offshore-ettevõttega Brilliant Holdings Inc, mille direktor ta ise samal ajal oli, kolm väärtpaberite müügi repolepingut summas 3,75 miljonit krooni, saades Brilliant Holdingsi kaudu korruptiivset tulu.

Samuti jättis Mölder tahtlikult Hüvitusfondi raamatupidamisele esitamata ASiga Eesti Ühispank sõlmitud väärtpaberite forward-tehingu raamlepingu ja väärtpaberite forward-lepingu tehingukinnituse lõpetamise kokkuleppe, mistõttu see leping ei kajastunud Hüvitusfondi raamatupidamises ning väärtpaberite forward-tehingute katteks ostetud väärtpaberid jäid alla hindamata ja realiseerimata.

Väärtpaberite forward-tehingu raamlepingu ja väärtpaberite forward-lepingu tehingukinnituse lõpetamise kokkuleppe jättis Mölder esitamata ka Hüvitusfondi kontrollivale audiitorile ja Hüvitusfondi nõukogule.

Vandeadvokaat Aivar Pilv kommenteeris tänast Arle Mölderi kohtuotsust: ?Eestis toimib valikuline vastutus.?

Kohtus Hüvitusfondi eksjuhti Arle Mölderit kaitsnud Aivar Pilv tõi näitena ametiseisundi kuritarvitamise süüdistuse korteri ostuks antud laenu puhul. ?Seda ei otsustanud Mölder, vaid Hüvitusfondi nõukogu, kes uuris, kas laenuandmine on seaduslik. Sinna kuulusid ka praegused Riigikogu liikmed,? rääkis Pilv.

Laenuandmise otsustamise hetkel kuulusid Hüvitusfondi nõukokku Jürgen Ligi ja Siiri Oviir, kes kohtus ka Mölderi süütust tunnistasid ning krediidiasutuste vastastikusest laenuandmisest kui tavapraktikast rääkisid.

?Olen kaugelt seda meelt, et inimesi tuleb rohkem vastutusele võtta, kuid praegu oli kogu süüdistus üles ehitatud nii, et Mölder suunas, tegi, korraldas ja organiseeris,? ütles Pilv.

Pärast motiveeritud kohtuotsuse saamist 21. juunil kavatseb Arle Mölder selle edasi kaevata, sest puudub kuriteokoosseis, vahendas Pilv. Mölder ise eile kommentaare ei andnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing