ÄP fototoimetus • 1. juuni 2004 kell 22:00

Eesti maksustab madalapalgalisi kõrgemalt kui Soome

Paraku on see Soomele väike lohutus, kuna esiteks on Eesti palgad viis korda Soome palkadest madalamad, teisalt tagab Eesti ühtlane maksumäär oluliselt madalama maksukoormuse keskmise ja suure sissetulekuga elanikele, st juhtidele ja spetsialistidele, kel on majanduse konkurentsivõime seisukohalt suurem tähtsus.

?Ükskõik kui madalad on maksud väiksema sissetulekuga inimestele, see ei võimalda veel Soomel näiteks tekstiilitööstuse jaoks Hiina või Indiaga konkureerida,? ütles uuringu autor Jaana Kurjenoja. Tema hinnnangul on maksustamise puhul võtmeküsimus just kõrgepalgaliste maksutase.

Samas liidu juht Teemu Lehtinen leidis, et just keskmist palka teenivate inimeste puhul tuleb maksukoormust leevendada, samas kui praegu on Soomes suure käraga tehtud üht-teist kõrgemapalgaliste heaks.

Uurimus näitab, et pärast seda, kui Soome on tegelenud maksude alandamisega ligi kümme aastat, on väiksemapalgaliste maksustamine Soomes juba võrreldav ELi keskmisega. Samas keskmise ja suure palga saajate maksustamine on Soomes jätkuvalt kõrge. Eriti suure palga saajaid maksustavad Soomest rohkem vaid Belgia, Taani ja Saksamaa.

Kui vaadata koos nii tööandja- kui ka töövõtja maksukoormust, siis Taanis on tööandja sotsiaalse turvalisuse maksud pea olematud, st kõik on töövõtja maksukoormus. Teine äärmus on Prantsusmaa, kus tööandja maksab erinevaid makse juba rohkem kui poole ulatuses töötegija brutopalgast.

Eestis on tööandja ja töövõtja ühine maksukoormus 44,6%, mis on praktiliselt sama Soome vastava näitajaga (seal 44,5%). Kõige madalam on ühine maksukoormus ?veitsis (18%) ja kõrgeim Prantsusmaal (54,2%) ja Belgias (54,9%).

Autor: ÄP

Hetkel kuum