RMK hakkab pidama lihatööstust

Kristina Traks 03. juuni 2004, 00:00

Lihatööstuses hakatakse lõikama ning pakendama metskitse-, metssea- ja põdraliha.

RMK metsamajanduse osakonna jahimajanduse juht Kalev Männiste ütles, et lihatöötlemisettevõtte loomisega loodab RMK leevendada jahimeeste raskusi seoses ulukiliha töötlemise ja müügiga. ?Praegu on jahimeestel suuri raskusi eelkõige metskitse ja metssea lihakehade müümisega. Kokkuostjaid, kes ostaksid looma koos nahaga, praktiliselt polegi,? sõnas Männiste. ?Ise töödeldes püüame seda riski hajutada.?

Männiste tõi Raplamaale Sutlemasse loodud ettevõtte puhul olulisena välja jahimeestele antava võimaluse oma püütud ulukite töötlemiseks. ?Siiani ei olnud jahimeestel sisuliselt kohta, kus saaks normaalsetes ja kaasaegsetes oludes oma kütitud ulukit töödelda. Linnakorteris seda ju ei tee,? lausus Männiste.

Enamus Mahtra lihatöötlemisettevõtte toodangust hakkab prognooside kohaselt minema restoranidesse ja muudesse söögikohtadesse, kuid värsket pakendatud suurulukiliha on tulevikus võimalik osta ka poest.

Mahtra lihatöötlemisettevõtte rajamine läks maksma 1,2 miljonit krooni. 50 ruutmeetri suurune kompleks vastab kõikidele värske liha töötlemisega seotud hügieeninõuetele. Investeeringu tasuvuse korral plaanib RMK lihatöötlemisettevõtte rajada ka Edela jahimajanduse piirkonda.

?Kui Mahtra kenasti käivitub ja nõudlus lubab, rajame järgmise jahiulukite lõikusettevõte Kilingi-Nõmmele,? sõnas Männiste. Esmalt sisustatakse sinna vaid ulukite kogumiskeskus, mis valmib plaanide kohaselt septembri keskpaigas.

Metsloomaliha töötleva ASi Villem Lihakaup juht Kalev Villem ei pea RMK uut lihatööstust konkurendiks.

?Ta (RMK lihatööstus ? toim.) on ikka väga väike, põhimõtteliselt käib siin nagu ühe mehe töö,? ütles Kalev Villem, kes viibis just uue lihatööstuse avamispeol. ?Konkurendiks ta meile küll ei ole, ta on mõeldud rohkem turistide teenindamiseks.?

Villem Lihakaup on esimene lihatööstus Eestis, kes sai euroekspordiloa ning alustas eksporti ELi eelmisel aastal.

RMK peab plaani hakata pakkuma ka tasulist turismiteenust, mille vastu on protesti avaldanud maaturismiettevõtjad, pidades seda turismitaludele ebavõrdse konkurentsi pakkumiseks.

Eesti riigimetsa majandaja RMK kasvatab metsauuendusmaterjali, korraldab metsatöid, tegeleb puidu müügiga, korraldab ulukihoolet ning jahi- ja loodusturismi. Samuti loob RMK oma puhkealadel võimalusi igaüheõiguse alusel metsa külastada ning jagab loodushariduslikku teavet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing