Leedu juust rändab paarikümnesse riiki

Tõnis Arnover 04. juuni 2004, 00:00

Eestis on aeg-ajalt kuulda nurinat, et Leedu odav ja kehva kvaliteediga juust solgib meie turgu. Pilk Leedu juustutööstusele ja -lettidele seda väidet ei kinnita.

Leedu suurim juustutootja on Roki?kises asuv Roki?kio Suris. Firma toodab aastas kuni 21 000 tonni kõvasid ja poolkõvasid juuste, millest 80% läheb eksporti. Kui veel mõni aeg tagasi, kui ELi turg oli kvootidega piiratud, läks sellest suurem osa USAsse, kus Leedu tõusis hoobilt suuruselt neljandaks juustuimportööriks, siis dollari ebasoodsa kursi tõttu ja kvootide kadudes on Leedu juustumeistrite huvi pöördunud järjest enam Euroopa poole.

?Me ekspordime oma juustu 20 riiki, sealhulgas 200 tonni kuus ka Eestisse,? ütles Roki?kio Surise tootmisdirektor Dalius Trumpa.

?Hiljuti sõlmisime pikaajalise lepingu suure Itaalia piimatööstuse Egidio Galbaniga, kellele hakkame aastas tarnima viis tuhat tonni juustu. Läbirääkimised käivad veel Hollandi, Saksa ja Taani esindajatega. Selle tulemusena tahame oma eksporti Euroopa Liitu suurendada praeguselt 50 protsendilt 70-le,? lisas Trumpa.

Ettevõttes käivad uute liinide viimased häälestustööd. Nendesse on investeeritud üle 90 miljoni krooni, millest 45% kaeti SAPARDi rahaga. Veidi aega tagasi said paika heitvete puhastusseadmed, mis nõudsid veel ligi 60 miljonit.

Kõik see on Leedu piimatööstuses toimunud ümberkorralduste ja koondumiste viimane vaatus. Väiksemad tootjad alla neelanud kolm suurt piimatööstust ? Roki?kio Suris, Pieno ?vaigdes ja ?emaitijos Pienas kontrollivad 87% turust. Kõik nad on ühtlasi suured juustutootjad ja -eksportijad.

Roki?kio Surise gruppi kuuluvad Utena, Ukmerge, Ei?i?kesi, Ignalina ja Varena piimakombinaat.

?Tootmise spetsialiseerumise tulemusena jääb meie kombinaati edaspidi üksnes juustutootmine, ülejäänud valmistavad mitmesuguseid piimatooteid,? ütle Roki?kio Surise logistikadirektor Jonas Kubilius. ?Tänu uutele seadmetele kasvab meie tootmismaht 35 000 tonnini.?

Piima varumise ja hinnaga, erinevalt Eestist, kombinaadil probleeme ei ole. Piimakilo kokkuostuhind on 1,80?2,95 krooni pluss veokulud, seega üle kahe korra odavam kui Eestis.

Erinevat Eestist, kus piima kokkuostuhind läks ELi astumise eel tõusule, pole see Leedus kerkinud, ehkki piimatooted on seal kallinenud ligi kümme protsenti. See näitab tootjate tugevat positsiooni, aga kaua selline hindade ebaühtlus kesta ei saa, ütles kommentaariks Eesti põllumajandusministeeriumi loomakasvatusbüroo peaspetsialist Kalev Karisalu.

?Meil on piima kogumine korraldatud üle Leedu 797 punktist. Lepingud on sõlmitud 32 000 piimatootjaga, keda me jõudumööda toetame investeeringutega,? ütles Kubilius.

Roki?kio Surisel on aidanud omanikena tootmist uuendada Bank of Bermuda, East European Food Fund ja Euroopa arengupank EBRD. Selle aasta algul müüsid välisosanikud oma aktsiad maha ja nüüd on ettevõte tagasi Leedu kapitali käes. Suurimateks aktsionärideks on Survesta (36% aktsiatest), Antanas Trumpa (22%) ja Pieno Pramones Investiciju Valdymas (8%). Teistest suurtest kuulub ka ?emaitijos Pienas põhiliselt Leedu kapitalile, vaid Pieno ?vaig?desises domineerib Rootsi kapital.

Leedu taotles Euroopa Liidult piimatootmiskvoodiks 1,647 miljonit tonni aastas. Töötlemisse läheb sellest 1,257 miljonit tonni, millest 36% võtab Roki?kio Suris ja 20% ?emaitijos Pienas. Umbes pool Roki?kio Surise toodangus jääb koduturule ja pool läheb välja. Põhilise osa ekspordist moodustab juust. Pärast rekonstrueerimise lõppu kasvab juustu ekspordipotentsiaal tugevalt, sealhulgas ELi subsiidiumide toel ka idaturule.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing