Ülo Toomsalu • 3. juuni 2004 kell 6:24

PM: Res Publica süüdistas Keskerakonda salaleppes

Keskerakonna kavatsus sõlmida koostöölepe Vene võimuparteiga vallandas sõnasõja Res Publicaga, kes kahtlustas Edgar Savisaart salapakti sepitsemises.

Eile ajakirjandusele läkitatud avalikus kirjas Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele palus respublikaanist Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson viivitamatult avalikustada Keskerakonna ja Kremli võimupartei Ühtne Venemaa koostööleppe esialgne tekst, kirjutab Postimees.

Mihkelson soovis teada, kas kahe partei infovahetus puudutaks ainult programmilisi seisukohti või saaksid toimuma ka regulaarsed kontaktivõtud Eesti võimuorganeis töötavate Savisaare inimeste ja Vene partei esindajate vahel.

Keskerakondlasest Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Enn Eesmaa allkirjastatud vastuses kutsus partei Res Publica esimeest Juhan Partsi üle saama identiteedikriisist ning kaasa rääkima Euroopale strateegiliselt tähtsates küsimustes.

«Eesti ametlik välispoliitiline doktriin ei käsitle Venemaad vaenlasena nr 1 ja seega on sobimatud ka Riigikogu väliskomisjoni esimehe sellesisulised avaldused ? lihtsalt need on vastuolus Eesti huvidega,» seisis Eesmaa vastuses.

Mihkelsoni kiri on Eesmaa hinnangul tõenäoliselt tingitud madala valimistoetusega Res Publicat tabanud ideedepuudusest, mida üritatakse kompenseerida laimuga.

Mihkelson jällegi lausus Postimehele, et tema arvates on kurb, kui Keskerakond Vene võimuparteiga planeeritava koostööleppe sisu salajas hoiab ja kavatseb selle avalikustada alles pärast europarlamendi valimisi.

Väliskomisjoni esimehe väitel võib küsimusi tekitada ka asjaolu, et Venemaaltki on raske leida analüütikuid, kes peaksid Ühtset Venemaad kodanikuühiskonna ilminguks, mitte Kremli administratsiooni jätkeks. «Eestil on suhetes Venemaaga mitmeid tundlikke küsimusi ning selline koostöölepe võib tekitada olukorra, kus välisministeeriumi ja valitsuse kõrvale tekib uus jõukeskus välispoliitika elluviimiseks,» rääkis ta.

Hetkel kuum