Tubina festival tantsib

Kersti Inno 04. juuni 2004, 00:00

Täna juhatab eesti päritolu ameerika dirigent Tõnu Kalam meie esindusorkestri ees kava eesti ja ameerika sümfoonilisest tantsumuusikast.

Tõnu Kalam on Põhja-Carolina Ülikooli professor, dirigeerimisõppejõud ja ühtlasi ülikooli sümfooniaorkestri dirigent. Samal ajal on ta ka Texase Longview? Sümfooniaorkestri dirigent ning valitud Ameerika Dirigentide Gildi juhatusse. ERSOt on Tõnu Kalam juhatanud varem kolmel korral.

Tänase kontserdi esimene pool on eesti muusikast. Alustatakse Eduard Oja, Tubina Tartu perioodi hea kolleegi fantaasiarikka ja värvika ?Magatsitlite tantsuga?. Eduard Tubina loomingust on kavas ?Süit eesti tantsuviisidest?, milles autor on kasutanud balleti ?Kratt? loomise aegu Eesti Rahvaluule Arhiivist leitud rahvaviise. 1943. aastal viiulile ja klaverile loodud süidi seadis Tubin 30 aastat hiljem viiulile ja orkestrile. Viiulil soleerib tänavu Neeme Järvi nimelise noore interpreedi preemia pälvinud Sigrid Kuulmann-Martin.

Eesti ühe tuntuma balletihelilooja Eino Tambergi loomingust saab üle hulga aja kuulda tema noorpõlveteost ?Sümfooniline tants nr 3?, kus kasutatud samuti rahvaviisilähedasi motiive ning helilooja lemmikpilli saksofoni.

Kontserdi teises pooles kõlavad Tubina kaasaegsete ameerika ja prantsuse heliloojate sümfoonilised tantsud. Samuel Barberi ?Medea meditatsioonile ja kättemaksutantsule? järgneb kolm broadwaylikult lahedat d ässilikku tantsuepisoodi Leonard Bernsteini muusikalist ?On the Town?. Kontserdi lõpunumber on üks publiku lemmikuid ? Maurice Raveli ?Bolero?.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:24

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing