Bonnieri ärilehtede grupi juht Hasse Olsson lahkub

Tõnis Arnover 08. juuni 2004, 00:00

Skandinaavia suurima kirjastuskontserni Bonnieri teatel tõuseb septembris ärilehtede grupi uueks tegevdirektoriks norralane Vibjörn Madsen, kes algusest peale on aidanud Olssonil välisriikides grupi majanduslehti käivitada. Dagens Industri tegevdirektori koha võtab üle mullu lehe peatoimetajaks saanud 43aastane Gunilla Herlitz, Hasse Olsson jätkab Dagens Industri nõukogus. Ta tegutseb edasi ka Soome rootsikeelse ajalehe Hufvudstadsbladeti juhatuses, kuhu ta valiti jaanuaris.

Kui Hasse Olsson 24 aastat tagasi Dagens Industrid juhtima asus, oli see tagasihoidliku tiraa?iga kuiv majandusleht. Muutnud põhjalikult lehe kontseptsiooni, mille kohaselt majandusest tuleb kirjutada tavainimest köitval viisil, tegi ta sellest Rootsi kõige edukama ja kiiremini kasvava tiraa?iga ajalehe.

Nüüd on see Euroopa suuruselt neljas majandusleht, mille tiraa? on 115 000. Olles Euroopa ärilehtede tegijate seas suure autoriteediga, on Hasse Olsson jäänud ise mõnusalt vanamoodsaks. Ta ei kasuta mobiiltelefoni, mida peab end ahistavaks, ning eelistab oma lugusid ikka klõbistada vana hea kirjutusmasina peal.

Olles kirglik purjetaja, sattus ta 80. aastate lõpul raudse eesriide taha Eestisse. Koostöös Mainori juhi Ülo Pärnitsaga lõi ta esimese Eesti majanduslehe Äripäev, mida esialgu trükiti Rootsis. Ühtlasi juhatas Äripäev sisse Bonnieri välisärilehtede impeeriumi tekke, kus on kasutatud Dagens Industrile edu toonud mudelit. gruppi kuuluvad lehed ilmuvad praegu peale Rootsi ja Eesti veel Lätis, Leedus, Taanis, Poolas, Peterburis, Austrias ja Sloveenias.

Ainsateks tagasilöökideks on olnud Ungaris ja ?otimaal käivitatud leht, mille väljaandmise otsustasid Bonnierid suure kahjumi tõttu peatada. ?oti lehe tegevuse lõpetamisel oli Hasse Olsson sunnitud tunnistama: ?Ma ei mäleta kogu Dagens Industri juhtimise ajal niisugust reklaamipõuda ja tulude kokkukuivamist. See on minu karjääri üks kurvemaid hetki.?

Bonnieri ärilehtede grupi uueks juhiks saav norralane Vibjörn Madsen kaasati välislehtede käivitamise projekti 1992. aastal, kui temast sai Äripäeva tegevjuht. 1994. a alguses loovutas ta selle ameti peatoimetaja Igor Rõtovile, et ise abistada kõigi järgmiste lehtede loomist.

?Minu teada on ta kogu Bonnieri kontserni juhtkonnas ainuke mitterootslane ja tema ametisse nimetamine ei läinud Bonnieritel sugugi kergelt,? ütles Igor Rõtov.

Alates 1. septembrist asub Äripäeva turundusdirektor Andrus Vaher tööle Bonnieri majanduslehtede grupi välisprojektide koordinaatorina.

Vaheri tööülesanneteks saab eeskätt uute majanduslehtede käivitamine erinevates riikides. Võimalike sihtkohtadena on kõneks tulnud Horvaatia, Slovakkia, aga ka Moskva või isegi Novosibirsk.

Vaher on esimene idaeurooplane, kes asub vastutavale kohale Bonnieri majanduslehtede grupis.

Vaher on Äripäevas töötanud 1992. aastast ? esialgu toimetajana, alates 1992. a oktoobrist tegevtoimetajana ja alates 2000. a maist turundusdirektorina.

Bonnier Business Press on üks kuuest Bonnier Grupi divisjonist, mis kirjastab majanduslehti Rootsis, Taanis, Poolas, Peterburis, Eestis, Lätis, Leedus, Austrias ja Sloveenias. 2003. aastal oli Bonnier Business Pressi käive 2,1 miljardit ja kasum 207 miljonit Eesti krooni.

Uut turundusdirektorit Äripäeva Kirjastusse tööle ei võeta. Tema vastutusala jaotatakse müügiosakondade juhtide vahel, kes hakkavad alluma otse peatoimetajale.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing