Balti riikide majanduskasv Euroopa Liidu kiireim

Tõnis Oja 09. juuni 2004, 00:00

Eile teatas Leedu statistikaamet 7,7protsendilisest majanduskasvust esimeses kvartalis. Eesti statistikaamet teatas möödunud nädalal 6,8protsendilisest majanduskasvust. Läti esimese kvartali majanduskasv pole veel teada, aga prognooside kohaselt peaks see olema suurem kui Eestis. Uudisteagentuuri Bloomberg läbiviidud küsitluse kohaselt ennustasid analüütikud selle aasta majanduskasvuks Eestis 5,5, Lätis 6,5 ja Leedus 7,25 protsenti. Agentuuri teatel on Balti riikide majanduskasv kiireim Euroopa Liidus.

Kõigi kolme riigi majanduskasvu mootoriks on ühinemine Euroopa Liiduga ning sellest tulenev sisetarbimise kasv. Euroopa Liit on kiirendanud ka inflatsiooni. Eile avaldatud Läti maikuu tarbijahinnaindeks oli 6,2 protsenti, mis tähendab suurimat hindade tõusu rohkem kui kuue aasta jooksul. Eestis oli inflatsioon 3,7%, mis on suurim alates 2002. aasta juunist. Eelmise kuuga võrrelduna oli tarbijahinnaindeksi tõus (2,1%) suurim alates 1998. aasta jaanuarist, mil tõusid elektri, ühiskondliku transpordi ja postiteenuste hinnad. Viimane oli tingitud aktsiisitõusust, mis põhjustas nii autokütuse kui ka transpordihindade tõusu.

Leedu teatas aga esimesest aastainflatsioonist alates 2002. aasta keskpaigast. Aastaga kasvasid kaupade ja teenuste hinnad Leedus 1,1 protsenti. Varasemad kaks aastat on leedukad maadelnud deflatsiooni ehk hindade langusega. Sellele vaatamata on nende majanduskasv olnud vahemikus 6-9,4 protsenti.

Võib arvata, et teises kvartalis kiireneb Balti riikide majandus veelgi. Ühinemine Euroopa Liiduga on lisanud kindlust välisinvestorite hulgas ning ka optimistlike inimeste hulk, kes julgevad võtta pikaajalist laenu, kasvab kõikides riikides. Pikaajaliste laenude keskmine intress oli aprillis Eestis 5,36, Lätis 4,72 ja Leedus 4,71 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing