Endine autokaupmees maksupettusega kohtus

Anne Oja 09. juuni 2004, 00:00

Koos Juhansoniga on kohtu all tankistiks peetud Aleksander Laus, kelle kolm firmat Raoul Juhansoni firmale Eurost Haldusele fiktiivseid arveid esitasid ja maksuametilt 5,1 mln krooni välja petta aitasid.

Samas lükkas Tallinna linnakohus arutelu järgmisse nädalasse, kuna Juhanson teatas haigestumisest. Kommentaari jaoks ei õnnestunud Juhansoni eile tabada.

Maksupettusest 5,1 miljonit krooni kasu

Maksu- ja tolliameti süüdistuse kohaselt said kokku 5,1 miljoni kroonisest käibemaksupettusest kasu nii Eurost Halduse AS kui ka Eurost Auto AS. Riigile tekkis ulatuslik kahju, sest maksuamet sattus oma sõnul eksitusse ja tagastas käibemaksu, tehes tasaarvelduse ASi Eurost Auto maksuvõla katteks.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talituse juhataja Rain Kuus kommenteeris: "Tegemist on Eestis sagedasti ette tuleva käibemaksupettuse skeemiga, kus maksuhaldurilt üritatakse fiktiivsete tehingute deklareerimisega välja petta suuri summasid. Tüüpilisus ei tähenda aga sarnaste juhtumite uurimise kergust - töömaht on ülisuur, kui arvestada, et kohtus tuleb tõendada iga krooni liikumine."

Seetõttu võttis maksuamet Eurost Halduse 1998. ja 1999. aastal toimunud maksupettuse kriminaalasja kokku alles tänavu aprillis.

Maksupettuse süüdistused langevad aega, kus Eurost Haldus ehitas Tallinnas Akadeemia teel asuvat 41 miljoni kroonist autosalongi. Tegelikkuses oli salongi ehitusmaksumus umbes 20 miljojnit krooni.

Arveid estanud firmadel polnud ehituslitsentse

Maksuamet kontrollis ja leidis, et Eurost Haldusele arveid esitanud osaühingutele Forstar, Finfors ja Overston pole kunagi väljastatud ehituslitsentse. Samuti ei ostnud need kolm ettevõtet ehitusmaterjale, ei maksnud töötajatele palka ega kasutanud ka alltöövõttu. Seetõttu polnud ka käivet, millelt Eurost Haldus oleks saanud käibemaksu tagasi taotleda, leidis maksuamet.

Aleksander Lausi süüdistab maksuamet selles, et ta võltsis osaühingute Forstar, Finfors ja Overston raamatupidamisdokumente ning allkirjastas fiktiivseid arveid. Mehe petuskeemid avas maksuametile Lausi lahutatud abikaasa Janna Laus.

Täna töötab Raoul Juhanson kinnisvaraarenduse juhina Pirital luksusmaja ehitanud firmas Onix Invest. Luksusmaja krohvinud Lindrem nõuab kohtuvaidluses Onix Investilt maksmata jäänud tööraha 1,4 miljonit krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing