Uued aknad saab ette pooleteise kuuga

Eva Tammelo 09. juuni 2004, 00:00

ASi Haapsalu Uksetehas aknamüügijuhi Ruth Randlaine sõnul on suvel kui ehituse kõrghooajal akende tarnetähtajaks neli nädalat. "Kauem kui kuu ei tohiks akendega siiski minna, kui just pole tegu väga suure tellimusega, kus korraga soovitakse üle 300 akna. Siis võivad tähtajad tõesti venida. Muidu pole firma jaoks vahet, kas valmistada kaks või 20 akent. Talvel, kui tellimusi on vähem, saab aknad kätte isegi rutem, umbes kolme nädalaga."

Ka puitaknaid valmistava ASi Viking Window müügiesindaja Alvar PelAs kinnitab, et suvel on aknatööstuse tippaeg. "Ehkki üldiselt pole vahet, mis aastaajal neid vahetada, on pärast aprillikuist ehitusmessi mõnda aega vaikne. Siis hakkab tellimusi tulema, kuni sügiseni töötame topeltkoormusega. Oskame tellimuste kasvuga juba arvestada. Et tähtajad ei pikeneks, tuleb suvel teha pikemaid tööpäevi."

PelAsi sõnul on neljanädalane tarnetähtaeg optimaalne, sest valmistamise eripärast lähtuvalt ei saagi puitaknaid palju kiiremini toota.

Plastaknaid ja uksi tootva ASi Plasto Tallinna müügisalongi projektijuhi Veiko Noriti sõnul oleneb tähtaeg avatäite keerukusest. "Praegu tellides tuleb kindlasti arvestada kahenädalase tarneajaga, erivärviliste akende puhul isegi kuni kaheksa nädalaga. Rõduustega pole probleemi, kuid näiteks terrassiustega võib minna üle kahe nädala," selgitab ta.

Noriti sõnul saab talvel plastaknad kätte kiiremini, umbes pooleteise nädalaga. "Sel talvel oli palju üllatusi ja tähtajad kippusid suvega üsna võrdseteks venima," tõdeb ta.

"Eraisikute väikesed tellimused ei löö meie tehase graafikut sassi. Tarnetähtajaks on neli nädalat nii suvel kui ka talvel," kinnitab ka Rain Ruus, ASi Viljandi Aken ja Uks hinnapakkuja. "Suuremate objektidega võib minna kauem aega, näiteks kaks-kolm kuud. Niisugustel puhkudel oskab tellija aga sellega juba arvestada."

Priit Saks Haapsalu Uksetehasest selgitab, et avatäiteid tellides peaks lisaks valmistusajale arvestama umbes nädalaga. "See on aeg, kus klient vaatab üle erinevaid hinnapakkumisi ja teeb otsuse. Jõuab muidugi ka paari päevaga, kuid umbes nädalaga arvestades pole vaja väga tempokalt otsustada. Kui käed löödud, tehakse leping ning tellimus lähebki töösse."

Priit Saksi sõnul võib akna kohe kätte saada vaid erandjuhul: "Vahel kliendid oletavad, et on võimalik laost saada kindlat toodet. Näiteks küsitakse aknaid Lasnamäe maja kolmanda korruse korterile või muud säärast. Kuna akende puhul ei kehti Eestis kindlaid standardeid, on midagi lattu teha raske. Paneelmajadki pole ühesugused ja iga tellimuse puhul tuleb avad üle mõõta. Keegi ei oska lihtsalt majale peale vaadates otsustada, millist akent võiks vaja olla. Aknad on tootena piisavalt kallid, et laos mitte varusid hoida. Küll on kogu aeg saada näiteks siseuksi," selgitab Saks.

Priit Saks soovitab aknaid ostes ühtlasi ka paigalduse tellida. "Me broneerime aja juba siis, kui tellimus tuleb töösse ja paigalduse saab paari päeva, hiljemalt nädala jooksul. Kuigi täisteenus tundub kallim, jätab see firmale suurema vastutuse."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing