PM: Ilves on sotsiaaldemokraate eurovalimiste võidule viimas

10. juuni 2004, 09:12

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esinumber, endine välisminister Toomas Hendrik Ilves toob oma parteile europarlamendi valimistel ülisuure tõenäosusega võidu.

Turu-uuringute ASi värske küsitlus näitab, et Ilvese poolt kavatseb hääletada neljandik kõigist valima minejatest. Ilves on ülivõimsalt eelistatud ka Tallinnas ? peaaegu iga kolmas valima minev pealinlane plaanib anda hääle sotsiaaldemokraatide esinumbrile, kirjutab Postimees.

Ilvese järel on teisel kohal Reformierakonna esinumber Toomas Savi, kelle poolt hääletaks kuus protsenti valima minejatest. Kolmandal positsioonil on keskerakondlane Siiri Oviir viie protsendiga, järgnevad tema parteikaaslased Enn Eesmaa ja Vilja Savisaar nelja protsendiga. Isamaaliitlastel Tunne Kelamil ja Mart Laaril on lootust koguda kolm protsenti häältest.
Juhul kui valijad ei ole pärast arvamusuuringut meelt muutnud, võib Sotsiaaldemokraatlik Erakond saada kaks ning Kesk- ja Reformierakond mõlemad ühe europarlamendi mandaadi. Ülejäänud kaks mandaati jaguneksid Res Publica, Isamaaliidu ja Rahvaliidu vahel, kellest ühel tuleks eurokohast ilma jääda.

Toomas Hendrik Ilvese populaarsus Euroopa Parlamendi valijate hulgas on seletatav ennekõike asjaoluga, et rahvas seab seekord esikohale kandidaatide rahvusvahelise töökogemuse ja asjatundlikkuse euroliidu alal.

Eesti juhtiv valimiste asjatundja, poliitikateadlane Allan Sikk nentis Ilvese populaarsust kommenteerides, et just Ilves on see, keda rahvas kõige enam europoliitikaga seostab. «Ilvese isik on väga tähtis faktor. Kui Isamaaliit kõrvale jätta, siis teistel erakondadel ei ole kedagi sellise mastaabiga europoliitikut välja panna,» märkis Sikk. «Reformierakonna europoliitika võrdkuju välisminister Kristiina Ojuland ei kandideeri.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing