Ka Euroopas peaks Eestit esindama parempoliitikud

ÄP 11. juuni 2004, 00:00

Pühapäeval valime kuus saadikut Euroopa Parlamenti. Äripäeva toimetuse meelest oleks kõige parem valimistulemus see, kui need kuus kohta täidaksid võrdselt paremerakondade - Reformierakonna, Isamaaliidu ja Res Publica poliitikud ja seepärast soovitame pühapäeval anda hääle nende erakondade nimekirjade esinumbritele.

Paremerakondade teene on Eesti senine majandusedu ja toimetuse soov on, et Eesti jätkab liberaalse, avatud majanduse kursil, see tagab meie edu tulevikus. Peame oma tagalat kindlustama ka Euroopa Liidus, seega on oluline, et meid lähevad selle esindusorganisse Euroopa Parlamenti esindama sellesama suuna siinsed edendajad.

Res Publica ja Isamaaliidu esindajad kuuluksid europarlamendi suurimasse, Euroopa Rahvapartei fraktsiooni - arvult ligikaudu kolm meie Riigikogu -, reformierakondlased liberaalide hulka, mis on ühtlasi kaalukeeleks rahvapartei saadikurühma ja suuruselt teise, sotsiaaldemokraatide saadikurühma vahel. Siiski ei saa panna võrdusmärki meie ja Lääne-Euroopa sotsiaaldemokraatia vahele, nagu ei saa seda teha alati ka meie ja lääne liberaalide puhul ega teistegi sama nimega erakondade puhul. Üleeilses ETV valimisdebatis tõi Isamaaliidu esinumber Tunne Kelam näiteks, et europarlamendis soovisid kütuseaktsiisi tõsta liberaalid, sotsid olid aga sellele vastu.

Sotsiaaldemokraatide esinumbri Toomas Hendrik Ilvese tegevust europarlamendi vaatlejana on esile tõstetud Euroopas. Ilves ja Eiki Berg Res Publicast tegid europarlamendi väliskomisjonis tubli tööd nn Vene küsimuse lahendamisel. Ometi ei saa toimetus toetada sotsiaaldemokraate, sh Ilvest, kuna meie vaated lähevad lahku. Mäletatavasti kiitis Ilves takka ka Rootsi peaministri Göran Perssoni maksude tõstmise ideed.

Vaatamata sellele, et Keskerakonna esindaja kuuluks koos reformierakondlasest saadikuga europarlamendis ühte ja samasse, liberaalide fraktsiooni, ning maksuküsimustes (praegu) europarlament kuigi palju kaasa ei räägi, ei toeta me ka keskerakondlasi - nendegi ja toimetuse vaadete vahel on suur veelahe. Mainigem siin vaid Keskerakonna astmelise tulumaksu ideed. Rahvaliit aga on asunud kaitsma Eesti krooni. Meie toetame krooni kiiret kasutuselevõttu. Viimaste avaliku arvamuse uuringute järgi pole meie pakutud kolme partei lahendus siiski realistlik. Emori küsitluse järgi saaksid sotsiaaldemokraadid kaks mandaati - populaarsustabelit juhtiv Ilves tõmbaks europarlamenti sisse veel ühe erakonnakaaslase, tõenäoliselt Andres Tarandi. Neli mandaati jaguneksid viie ülejäänud parlamendis esindatud erakonna vahel.

Reformierakonna esinumber Toomas Savi on populaarsustabelis Ilvese järel teisel kohal. Europarlamenti saaksid selle küsitluse järgi veel Siiri Oviir Keskerakonnast, Ene Ergma, Urmas Reinsalu või Marko Pomerants Res Publicast.

Kõik sõltub muidugi sellest, kui paljud lähevad valima. Iga paremerakonna toetaja hääl - nagu küsitluste tulemused kinnitavad - on pühapäeval hinnas. Väikese valimisaktiivsuse korral iga hääle kaal suureneb. Ja valima tuleb minna - valimised on õigupoolest ainus konkreetne võimalus kodanikel oma tahet väljendada. Kuus kohta europarlamendi 786st on muidugi vähevõitu, aga seda enam peaksime üritama nigelast variandist võtta maksimumi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing