Lihasõda lõppes impordikeeluga

Kristina Traks 14. juuni 2004, 00:00

Keeld vedada Eestisse kondilihamassi tekitab probleeme mitmele suurele lihatööstusele, kes kasutavad seda toorainena odavama hinnaklassi vorstides. Sellised ettevõtted on näiteks Rakvere Lihakombinaat, Wõro Kommerts, Tallegg. Tõsi, viimane toodab kondilihamassi (MDM) ise ning tohib seda tegevust ka jätkata.

Impordikeeld kehtib juba alates maist, kuid kuni mai lõpuni võisid ELi liikmesriigid taotleda importi lubavat erisust. Kuna seda keegi ei taotlenud, loobus ka Eesti eriloa küsimisest. Seega võib Eestisse tuua vaid kuumtöödeldud kondilihamassi, mis on sisuliselt juba sama mis vorstide importimine, või valmistada kondilihamassi kohapeal vastavat luba omavas ettevõttes.

?Lootsime kuni viimase hetkeni, et mõistus võidab,? ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm. ?Kindlasti avaldab see muudatus mõju meie majandustulemustele ja pole võimatu, et sügisel tuleb ka töötajate arvu vähendada.? Rakvere Lihakombinaadi käibest annab kondilihamassi baasil valmistatud vorstide müük ca 10 protsenti.

Hormi sõnul on ettevõttel olemas umbes kuu aja suurune kondilihamassi varu. Leedu turule eksporditavaid vorste hakkab Rakvere Lihakombinaat edaspidi tootma oma Läti tütarettevõttes ning osa toodete retseptid tehakse ka ümber. ?Eks see poolteist aastat tuleb meil kuidagi üle elada,? lisas Horm, viidates asjaolule, et alates 2006. aastast võib kondilihamassiga taas kaubelda.

Talleggi juhatuse esimees Kalvar Kase sõnas, et otseselt muudatus ettevõtet ei puuduta, küll aga mõjutab tervet sektorit. ?Toodete kallinemine on reaalne, samuti asjaolu, et osa toodete tootmine viiakse Eestist välja,? rääkis ta.

Tallegg valmistab enda tarbeks kondilihamassi ise ning väikese osa sellest müüb ka Rakvere Lihakombinaadile. ?Me valmistaksime rohkem, kuid pole millestki valmistada, peaksime hakkama siis ise kondilihamassi toorainet sisse vedama,? rääkis Kase.

Valga lihatööstuse juht Elmut Paavel, kes on juba mitu aastat nö sõdinud kondilihamassi suure impordi vastu Eestisse, sõnas, et impordikeeld ühtlustab kindlasti toodete hindu. ?Ehk kaovad ära 18-kroonised keedu- ja 32-kroonised suitsuvorstid,? ütles ta. ?Samas ei usu ma, et see keeld nüüd kellelegi konkurentidest just majandusraskusi toob, küll leitakse kondilihamassile mingi alternatiiv.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing