Soome Pank hoiatab kapitali väljavoolu eest

Tõnis Arnover 14. juuni 2004, 00:00

Soome Panga peadirektori kohusetäitja Matti Louekoski peab valitsuse algatatud maksureformi ja eriti ettevõtte tulumaksu alandamist küll sammuks õigeks suunas, kuid hoiatas, et dividendide maksustamise karmistamise tagajärjeks võib olla Soome börsifirmade siirdumine väliskapitali kätte.

?Makse oleks targem muuta nii, et kapitalil oleks rohkem huvi Soome tulla, mitte sealt pageda,? ütles keskpanga peadirektori kohusetäitja.

Ei ole just tavaline, et Soome Pank arvustab valitsuse poliitikat. Louekoski sõnul ei ole keskpangal ei oma maksupoliitilist programmi ega alternatiivseid reformiettepanekuid. ?Me üksnes hoiatame võimalike tagajärgede eest ja loodame, et poliitiliste otsuste tegijad meie hoiatust kuulda võtavad,? ütles ta.

Oma manitsusega on keskpank asunud toetama kindlustusfirmade ja pankade viimase aja kriitikat. Nii näiteks väitis kindlustusfirma Pohjola tegevdirektor Eero Heliövaara eelmisel nädalal leheintervjuus, et kui valitsuse maksureform jätab dividendide topeltmaksustamise jõusse, siis ei jää Pohjolal muud üle, kui investeerida raha niisugustesse ELi riikidesse, kus maksupoliitika on ettevõtjasõbralikum. See võib muu hulgas tähendada, et Pohjola investeerimisportfellist kaovad Soome börsifirmade aktsiad.

Matti Louekoski tõi Hufvudstadsbladetis näiteks, et kui Soome kindlustusfirmale kuulub Soome börsil noteeritud firma aktsiaid, siis tuleb kindlustusfirmal kõigepealt maksta maksu sealt saadavate dividendide pealt ning seejärel tuleb kindlustusfirma aktsiate omanikul maksta veel omakorda makse selle dividendide pealt. ?See on juba liig,? leidis keskpanga juht.

Ka Sampo Panga tegevdirektor Mika Ihamuotila väitis mais, et uue dividendide maksusüsteemi tagajärjeks on see, et Soome suurinvestorid tõenäoliselt vähendavad oma osalust Soome keskmistes ja väikestes börsifirmades. Huvi vähenedes nende firmade aktsiate väärtus langeb, mistõttu välisfirmadel on neid lihtsam ära osta.

Soome firmade minekuga väliskapitali kätte kaasneb keskpanga arvates oht, et riigist võivad minema kolida firmade tootearendus, äriteenused ja peakontorid. Soome Panga väitel on aga riigi eduka tuleviku seisukohalt esmatähtis, kuidas õnnestub riigis hoida ja sinna meelitada suuremat lisaväärtust loovat majandust, nagu firmade arendustegevus ja peakontorid koos oma infrastruktuuriga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing