SLÕL: Surmapõlgurid varastavad kõrgepingeliine

15. juuni 2004, 08:18

Kahel järjestikusel nädalavahetusel on vargad Ida-Virumaal masti otsas katki lõiganud ja ära viinud Balti Elektrijaamast väljuvaid kõrgepingejuhtmeid.

Laupäeval lõikasid surmapõlgureist vargad endale kaks mastivahet ehk üle kilomeetri (2 x 512 m) pikkuse juhtme. Nädala eest pühapäeval varastati 50 meetrit 220kilovoldist kõrgepingeliini, kirjutas SL Õhtuleht.

«Kui asi kordub, kipub see juba diversiooni järele lõhnama,» ütles Eesti Energia pressiesindaja Riina Vändre. Ehkki tänu kiirele ümberlülitusele oli viimane elektrikatkestus lühike, said Sillamäe tarbijad lühisest tekkinud voolutõuke tõttu häiritud. Enam said kannatada tööstustarbijad - Sillamäe Polüformi tehas, Sillamäe elektrijaam ning Silmet Grupi ettevõtted.

«Kuna tegemist on korduva sündmusega, valmistab Eesti Energia ette avaldust kapole,» ütles Vändre.

Ehkki seaduse järgi on metalli kokkuostjatel lubatud alumiiniumist ja vasest elektrikaableid vastu võtta vaid juhtmetega tegelevailt võrguettevõtjailt, telekommunikatsioonioperaatoreilt või jäätmekäitlejailt, on mullusega võrreldes ligi kahekordistunud vanametallihinnad kaablivargused varjusurmast üles äratanud. Tonni elektrotehnilise alumiiniumtraadi eest maksab metalli kokkuostja Kuusakoski 15 500 krooni. Kõrgepingejuhtme üks meeter kaalub umbes kilo.

Riina Vändre sõnul on pingestatud kaablite vargad surma põlgavad inimesed. Kesk- ja madalpingetraatide vargusel on olnud surmajuhtumeid. Kõrgepinge puhul tajuvad vargad ilmselt ohtu teravamalt, mõtlevad rohkem läbi ja tegutsevad ettevaatlikumalt. Läbimõeldum on varaste plaan kõrgepingeliini puhul ilmselt ka seetõttu, et liini väljalülitumisest saab dispet?er kohe teada ja kohale sõidab avariibrigaad. Vargad, kelle hulgas peab olema elektriasjatundjaid, teavad seda, tegutsedes läbimõeldult ja kiiresti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing