Mobiilsidevõrkude arendamine kogub uut hoogu

Raivo Sormunen 16. juuni 2004, 00:00

Kiire kasvutempo saavutanud mobiiltelefonide turul tasub jälgida ka operaatorite investeeringuid mobiilivõrkudesse, sest analüütikute sõnul on kolmanda põlvkonna mobiilside tulnud seekord, et jääda. Lisaks jätkuvad investeeringud väiksemamahulist andmesidet võimaldavate võrkude loomisse ja uuendamisse.

Enamik suuri mobiiltelefonide valmistajaid (Nokia, Siemens, Ericsson, Motorola) teeb ja müüb mobiilsideoperaatoritele ka infrastruktuuriseadmeid.

Telekomituru uuringufirma Gartner andmeil oli 2003. aastal mobiilsidevõrkude turu maht 40 miljardit dollarit (523 mld krooni). Võrreldes aasta varasemaga kahanesid mobiilsideoperaatorite investeeringud 12%, kuna kolmanda põlvkonna võrkude arendamist lükati edasi.

120 miljardi euro eest kolmanda põlvkonna võrgulitsentse ostnud ja koos uute võrkude loomisega hinnanguliselt 250 miljardit eurot investeerinud operaatorid on oma võlgu aga kärpinud, kasuminumbreid parandanud ning ootused on turul jälle kasvanud.

Näiteks ligi viiendiku oma käibest võrguseadmete müügist saav Nokia tõstis üleeilsel Helsingis peetud konverentsil esile just võrguseadmete turgu, öeldes, et ka Nokia Networks läheb turu positiivse trendiga kaasa. Üksuse juht Sari Baldauf teatas, et kasvaval võrguseadmete turul on Nokia positsioon tugev.

Nokia hinnangul on võrguseadmete turul pärast kaht langusaastat näha 2004. aastal kasvu, kuna operaatorid suurendavad oma investeeringuid GSM/EDGE võrku ja avavad kolmanda põlvkonna võrke.

Nokia teatel on sel aastal lisandunud üle 3 miljoni WCDMA kliendi, kasvatades kogu kliendibaasi peaaegu kuue miljonini. Nokia loodab, et see aasta on kolmanda põlvkonna mobiilside jaoks pöördeline. WCDMA võimaldab kiiremini ja lihtsamalt kasutada olemasolevaid teenuseid ning pakkuda uusi lahendusi. Lisaks sellele, et kasutajad saavad helistada, võivad nad vestluspartnerit näha videoekraanilt või surfata veebis ning kõnelda telefoniga üheaegselt.

Võrguseadmete üksuse müügi 16%-line kasv esimeses kvartalis aitas Nokial nõrka kvartalitulemust leevendada ja aktsia hinda veidigi hoida.

Ka viimasel aastal oluliselt oma aktsia väärtust kasvatanud Ericsson võlgneb eduka restruktureerimise kõrval tänu ka mobiilsidevõrkudesse tehtud investeeringute kasvule. Firma juht Carl-Henric Svanberg teatas esimese kvartali majandustulemusi kommenteerides, et kolmanda põlvkonna mobiilivõrgu arenemine jätkub, ning avaldas lootust, et enamik praeguseid GSM-võrke muutub võimsamaks EDGE-võrguks. Ericssoni juhi arvates motiveerib konkurents operaatorite vahel muutma andmesidet kiiremaks.

Gartneri andmeil oli möödunud aastal võrguseadmete turu liider 26%ga Ericsson. Tänu uute GSM- ja WCDMA-võrkude avamisele kasvas Nokia turuosa 13%ni ja Siemensi turuosa 14%ni. Üle 10%-line turuosa oli ka Motorolal ja Nortel Networksil. Lucent Technologiesi ja Alcateli turuosa jäi Gartneri andmeil tunduvalt alla 10%. Samas tuleb mainida, et nii Lucenti kui ka Norteli käibest moodustab võrguseadmete müük märkimisväärse osa, mistõttu nende ettevõtete aktsiate käekäik sõltub mobiilsidevõrkude turu liikumisest kõige enam. Uuringufirma andmeil puudutas GSM-võrkude väljaarendamine möödunud aastal operaatoritelt saadud 267 lepingust 64%. Kokku võttis teise põlvkonna võrkude arendamine enda kanda 59% turu käibest. Nii WCDMA- kui ka CDMA-standardi alusel loodud võrkude lepingud moodustasid 14% käibest.

Maailmas on hetkel umbes kuus miljonit kolmanda põlvkonna mobiilsidet (WCDMA) kasutavat klienti. Kokku peaks aasta lõpuks maailmas olema üle 60 võrgu, mis toetavad kolmanda põlvkonna mobiilsidet.

Selle nädala BusinessWeeki Euroopa väljaanne kirjutas, et kolmanda põlvkonna mobiilsideteenused on lõpuks tulnud, et jääda.

Kui juba ligi kolm aastat tagasi avas maailma esimese 3G võrgu NTT DoCoMo Jaapanis, siis Euroopas tehakse kiireid samme nüüd. Möödunud kuul avasid oma 3G võrgu Saksamaal Deutsche Telekomi üksus T-Mobile, Telefonica Moviles Hispaanias ja Telecom Italia Mobile Itaalias. Kõige agressiivsemaks operaatoriks peetakse aga Briti Vodafone?i, mis hakkas veebruaris pakkuma 3G teenust seitsmes Euroopa riigis.

?Ehitusplokid on lõpuks oma kohale pandud ja 3G hakkab eksisteerima,? arvas Gartneri telekomituru analüütik Jason Chapman.

Võrguseadmete turgu aitab arendada kolmanda mobiilsidepõlvkonna (3G) viimine massidesse ning uute GSM-võrkude loomine ja arendamine.

Nagu igas äris, peavad ka sideturu operaatorid pakkuma teenuseid, mida inimesed vajavad. Kui paar aastat tagasi tundus, et kunagi palju kiidetud kolmanda põlvkonna mobiilsidet ei vaja keegi, siis viimasel aastal on teenus hakanud massidesse liikuma.

Multimeedia võidukäiku näitasid BusinessWeeki andmeil kevadel toimunud maailmakarikavõistlused ragbis, mil inimesed laadisid internetist alla pool miljonit videoklippi mängude huvitavamatest kohtadest. Samuti tõmmatakse USAs internetist edukalt kuni 12 krooni eest linaletulevate filmide lühitutvustusi.

3G-võrkude areng toob turule kiiret andmesidet võimaldavaid telefone, mille hind konkurentsi tõttu langeb. Kasutajate arvu kasv lubab aga oletada, et ka operaatorid hakkavad hindu langetama, nii nagu seda on tehtud tavakõnede puhul. Kokkuvõttes peaks võitma aga kõik ? nii võrguseadmete ja mobiiltelefonide tootjad kui ka mobiilsideoperaatorid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing