Kasiinoklient mängib maksud-maas rahaga

Mati Feldmann 17. juuni 2004, 00:00

Kloogarannas, kunagise söökla Kajakas ruumes olid pokkeriautomaadid, praegu on hoone täielikult lagunenud-lammutatud. Mustamäe aiandite alale tekkinud Kadaka turul oli oma kasiinoboks isegi mitme black jacki lauaga ? madalamatele ja kõrgematele panustele. Praegu turgu enam pole, rääkimata kasiinost. Mängulauda pidasid baarid, nt Mündi baar Raekoja platsi lähedal, Pirita jahtklubi baar, spordiselts Kalevi baar Kosmose kino kõrval.

Enam baaridest mänguautomaate ja -laudu ei leia. Võrreldes tänase reglementeeritusega oli siis üks korralik kasiinonduse d?ungliaeg.

Ma usun, et ma põhimõtteliselt ei eksi, väites, et varimajanduse osakaal oli igal alal tollases Eestis suurem kui täna. Ja mängulaudade ja -automaatide rahapilusse topiti suurema kahjutundeta kas ebaseaduslikust ärist või maksudest kõrvalehoidmisest saadud raha. Easy come, easy go.

Täna on hõlpraha hoopis vähem ? tüüpiline mängija, olgu ta siis eesti inimene või turist, mängib oma maksud-maas rahaga, mistõttu regulatsioone-makse karmistada poleks vaja.

Lõpetades ajaloolist ekskurssi: baar-kasiinode arv kukkus drastiliselt umbes 1997, kui igale mängulauale kehtestati käibest sõltumatu lauamaks. Seda enamik mängukorraldajad üle ei elanud, millega d?unglikasiinondus sisuliselt lõppes ja turg korrastus.

Jäid üksnes tõsised ja traditsioonidega kasiinod ? kas neid on täna liiga palju? Sama-moodi võiks küsida, kas meil on liiga palju kaubakeskusi. Peibutavad ju needki aega viitma ja ühtlasi raha kulutama.

Ma tahaksin maksutõstmise eestkõnelejatele informatsiooniks öelda veel seda, et Eesti kasiinod on olnud ja on ühed kliendisõbralikumad, mis puutub lauamängude ja ruleti mängureeglitesse.

Mängijal on Eestis oluliselt suuremad võiduvõimalused kui näiteks Põhjamaade kasiinodes mängides, kus jääb mulje mängija päise päeva ajal paljaksröövimisest. Suurem võiduvõimalus ei tule aga mujalt kui kasiino tulu arvel.

Tõsi, paremad võiduvõimalused toovad meie kasiinodesse rohkem teadlikke välismängijaid, aga mis selles halba on?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing