Hansapank domineeris börsil

Alvar Jõgeva 18. juuni 2004, 00:00

Tallinna börsil sooritati eile tehinguid peamiselt Hansapanga aktsiatega, mille hind langes üsna järsult. See seab uue rekordtaseme vallutamise kaugemasse tulevikku.

Hansapanga aktsia langes 2,5 protsenti. Tehinguid sooritati aktiivselt ka täiendava aktsiaga. Hansapanga aktsiate käive kokku oli ligi 31 miljonit krooni. Hansapangalt uut hinnarekordit ilmselt niipea oodata pole, hetkel jääb uue tipu vallutamisest puudu üle 4 protsendi.

Teiste aktsiate osakaal eilses 31,55miljonilises börsikäibes jäi väga väikeseks. Ülejäänud aktsiad andsid vaid 2,5 protsenti börsi kogukäibest.

Baltika aktsiatega kaubeldi eile veel teadmatuses, majandustulemused avaldati pärast börsi sulgemist. Siiski vedasid investorid tulemuste peale kihla viies tehingus, mille käive oli 66 000 krooni.

Olin oodanud Baltika maikuu käibeks 50 miljonit krooni ja kasumiks 4 miljonit, pärast börsi sulgemist avaldatud tulemused läksid ennustatust siiski suurel määral lahku. Nimelt teenis Baltika 45 miljoni kroonise käibe juures 1,35 miljonit krooni kasumit. Mõlema näitaja osas jäi tulemus märtsi ja aprilli numbritele alla. Kuutulemuste prognoosimine osutus märksa raskemaks ja majandusnäitajaid on sel perioodil kõikuvamad kui kvartalis.

Ilmselt mõjutas tulemusi olulisel määral ka kaupluste sulgemine ja uute avamine. Mõlema tegevusega peaksid kaasnema üsna olulised kulud. Kaupluse sulgemisel tuleb tihti müüa kaupu alla omahinna, uue pinna avamisega on samuti seotud mitmesugused kulud, mis mõjusid kasumile negatiivselt.

Ootustele vastas Montoni osakaalu langus käibes. Olen arvamusel, et Montoni kaubamärk on Baltika jaoks läbikukkumine ja investeering pole ennast tagasi teeninud. Kuid hästi läheb teistel kaubamärkidel. CHRi/Evermeni müügimahud kasvasid enam kui kaks korda, ka Baltman müüs hästi.

Võrreldes eelmise aastaga on Baltika olukord siiski oluliselt paranenud. Veel mõni aeg tagasi lugesin investorite kommentaare, kus ennustati peatset pankrotti, see mure peaks nüüd küll murtud olema. Siiski on ettevõtte risk üsna suur, seda näitab ilmekalt ka Baltika võlakirjade üle 10protsendine tootlus. Võrdlusena võib tuua teiste võlakirjade 3?4protsendise tootluse. Teatavasti käivad risk ja tootlus käsikäes, mida kõrgem võimalik tulu, seda suurem on ka risk.

Täna on Tallinna börsil optsioonireede, mis võib lisada kauplemisaktiivsust. Optsioo-nide lõppemine toob tihti kaasa kiiremad liikumised, samuti võivad omanikku vahetada suured aktsiaplokid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing