Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Jaanipäevavorst parimate suvetoodete seast
Eesti Lihatöötlejate Assotsiatsioon (ELA) pakub valikut oma ?Ausa Kauba? toodete hulgast. Et tarbijatele otsustamist lihtsamaks teha korraldas ELA tänavu juba kolmandat kevadet konkursi ?Parim suvetoode 2004?, millel osales kuus Eesti lihatööstust kokku 18 tootega. Võitjateks tulid Valga Lihatööstuse Jäägriliha ja ?a?lõkk kaelakarbonaadist ning Nõo Lihatööstuse Jäägrivorstid. Parimad selgusid pimedegusteerimisel. Valdavalt ajakirjanikest koosnenud ?üriid juhtis teleekraanilt tuntud kokk Martti Koppel.
Grilltooteid hinnati nelja tunnuse järgi: välimus, lõikepind, lõhn ja maitse. Arvestust peeti kolmes kategoorias: parim grill-liha, parim grillvorst ning vaba valik.
Kõigepealt toodi proovida grillvorstid. Kui nüüd tagant järele vaadata hindajate antud punkte, siis peab sajaprotsendiliselt paika ütlus, et maitse üle ei vaielda. Esikohale tulnud Nõo Lihatööstuse Jäägrivorstid said küll kahel korral maksimumi, kuid samas ka keskpäraseid ja isegi madalaid hindeid. Vast kõige ühtlasemad, üle keskmise kõrged punktid andis ?ürii teise koha saavutanud Valga Lihatööstuse kodusele toorvorstikesele, kolmandale kohale tulnud Oskar Lihatööstuse õllevorst juustuga jäi kodusele toorvorstikesele alla vaid kahe punktiga. Samas olid selle toote hinded taas kõikumas pea maksimumi lähedastest madalani.
Üldiselt vorstivalik ?üriid mõnutundest mõmisema ei pannud, kuid võitnud tooteid võib jaanipeol grillimiseks soovitada küll.
Grill-lihadest olid ?ürii hinnangul teistest ülekaalukalt paremad esikohale tulnud Valga Lihatööstuse Jäägriliha ja teiseks jäänud Oskar Lihatööstuse veise grill-liha. Kolmanda koha saavutanud Arke Lihatööstuse Rummi Grill sai aga liidritest juba tosin punkti vähem.
Lihavalik oli vorstitoodetest märksa ilusam ja maitsvam, seda näitasid ka üldkokkuvõtte punktisummad ja see, et degusteerimistaldrikud ilusasti tühjaks said. Samas peab tõdema, et maitse oli pea kõikidel grill-liha sortidel suhteliselt sarnane.
Vast kõige kirevam valik oli vaba valiku toodete seas, kuid eks grupi nimigi eeldas seda. Esimese koha sai selles kategoorias Valga Lihatööstuse ?a?lõkk kaelakarbonaadist, teise koha Arke Lihatööstuse Kreft Snack ja kolmanda koha Oskar Lihatööstuse seakaelakarbonaad Havai.
Hindamisjärgses vestluses avaldasid ?ürii liikmed arvamust, et meie lihatööstustel jääb hetkel veel oma toodete valmistamisel fantaasiast või julgusest puudu. Tase on suhteliselt ühtlane ja maitsevalik sarnane.
?Tahaks midagi värsket,? soovis ?ürii esimees Martti Koppel ja andis samas ise hea soovituse: kui jaanipäevaks on parasjagu päris grillvorstidest isu täis söödud, võib väga edukalt verivorsti grillida. See maitseb üsna põnevalt ja hästi.