18. juuni 2004 kell 9:03

Mart Opmann: käibemaksuseaduse muutmine eeldab ettevõtjate kiiret tegutsemist

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Mart Opmann ütles, et transiiti suretava käibemaksuseaduse muutmine eeldab ettevõtjate ülikiiret tegutsemist.

'Ettevõtjad peaksid kohe pöörduma Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Andres Lipstoki ja minu poole, sest riigikogu viimane erakorraline istung toimub 28. juunil,' ütles Opmann, 'sest kui probleemid nõuavad seaduse muutmist, ei tule Riigikogu kokku enne sügist.'

Opmann lausus samas, et Riigikogu kodukord võib takistada seadusemuudatuse läbiviimist ühe päevaga juhul, kui see nõuab kolme lugemist.

Opmann ütles, et puutus ekspedeerijate murega esmakordselt kokku kevadel, mil ta koos Lipstokiga algatas käibemaksuseaduse vabatsoone puudutava paragrahvi muudatuse. 'Ettevõtjad tulid piltlikult põlv maas ja rääkisid, et jäävad hätta,' lausus Opmann. 'Menetlesime kiirkorras ära ja teadsin, et sellega on okei. Olen aga kuulnud, et tegelikult on endiselt probleem.'

Hetkel ei ole ettevõtjad Opmanni poole pöördunud ja ta ütles, et ei oska seetõttu käibemaksu teemat transiidi kontekstis täpsemalt kommenteerida.

'Seal on kauba ümbervormistamises teatud rahvusvahelised tavad, mille kohta meie maksuametil on suvatõlgendus,' lisas ta. 'Näiteks vahetab naftalast enne sadamasse jõudmist keskeltläbi 26 korda omanikku. Ei ole mõeldav, et kõik need tehingud käibemaksustatakse, kuna maksuamet kahtlustab.'

Tänane Äripäev kirjutab, et 1. maist kehtiv käibemaksuseadus seab löögi alla kaks kolmandikku transiidist, mis suundub soodsamaid tingimusi pakkuvatesse naabermaadesse. Loe <#siit=http://www.aripaev.ee/2656/uud_uudidx_265601.html>.

Hetkel kuum