18. juuni 2004 kell 11:56

Royal Dutch/Shell võib loobuda topeltnõukogust

Naftagigant Royal Dutch/Shell kavatseb reformida ettevõtte struktuuri ning loobuda praegusest topeltnõukogu süsteemist, kirjutab The Wall Street Journal.

Praegu kujutab Royal Dutch/Shell omamoodi ühisettevõtet, millest 60 protsenti kuulub Hollandi kompaniile Royal Dutch Petroleum ja 40% Briti Shell Transport and Trading kompaniile. Ettevõtet juhib tegevjuhtide komitee, mis on aruandekohuslane kummagi nõukogu ees.

Topeltnõukogu süsteemi on investorid kritiseerinud juba pikemat aega, sest see on anakronistlik ja läbipaistmatu, kuid eriti suure kriitika alla sattus see süsteem pärast seda, kui Shell vähendas ümberhindamise käigus talle kuuluvaid nafta- ja gaasivarusid 4,4 miljardi barreli võrra, mis on umbes 23 protsenti kompaniile kuuluvatest varudest.

Ühisettevõtte osapoolte aktsiad on noteeritud erinevatel börsidel. Shelli aktsiad on noteeritud Londoni börsil ja kompaniil on kokku 240 000 aktsionäri. Royal Dutch Petroleumi, millel on 740 000 aktsionäri, aktsiatega kaubeldakse Amsterdami börsil.

Hetkel kuum