18. juuni 2004 kell 8:03

USA börsid: tootjahinnaindeks pani muretsema inflatsioonitondi pärast

Tõusva naftahinna peale läksid USA börsid eile kergesse langusse ning üles sööstnud tootjahinnad panid muretsema inflatsioonitempo kiirenemise pärast.

Tootjahinnaindeks tõusis maikuus USAs 0,8% ehk aasta kiireimas tempos ning tekitas küsimusi, kas mitte inflatsioonitont pole pead tõstmas. Ilma kõikuvaid tooteartikleid ? nagu toit ja kütusehinnad ? arvestama tõusis indeks 0,3%.

Mõlemad näitajad ületasid napilt Wall Streeti analüütikute keskmisi prognoose.

?Tootjahinnaindeks oli üle ootuste kõrge,? ütles uudisteagentuurile Reuters Raymond James Financial peastrateeg Jeffrey Saut, kelle arvates võib USA keskpank juuni lõpus peetaval koosolekul tõsta baasintresse 0,25% asemel 0,50%.

USA keskpanga 29-30. juunil peetavalt koosolekult oodatakse baasintressimääradelt ehk pankade üleöö laenude intressimääralt kindlalt tõusu. Hetkel püsib antud intressimäär 1 protsendil ehk 46 aasta madalaimal tasemel.

Keskpanga juht Alan Greespan on öelnud, et intressimäärasid peab tõstma samm sammult, kuid kiirenev inflatsioon võib panna keskpanka agressiivsemalt käituma.

Nafta juulikuu lepingute hind tõusis eile New Yorgi kaubabörsil 3%, tasemeni 38,46 dollarini, kuna turul on ebakindlus, millal Iraak suudab taastada nafta ekspordi, mis katkes nädala alguses naftajuhtmeid tabanud rünnakute tõttu.

Kvaliteetaktsiate liikumist kajastav Dow Jones tööstuskeskmine sulgus 10377,52 punktil ehk 0,02% miinuses. Tehnoloogiasektori liikumisi jälgiv Nasdaqi koondindeks taandus 0,73%, peatudes 1983,67 punktil.

Hetkel kuum