Coca-Cola, Intel ja paljud teised suurfirmad kasutavad maksuparadiise maksukoomuse vähendamiseks

21. juuni 2004, 16:52

Coca-Cola, Intel ja veel USA suurfirmad kasutavad Kaimani saarel registreeritud tütarettevõtteid maksude vähendamiseks, teatab Bloomberg.

Sajast USA suurimast ettevõttest on Kaimani saarel registreeritud tütarettevõtteid 24-l, selgub USA kongressi raamatupidamistoimkonna poolt märtsis avalikustatud uuringus. Lisaks Coca-Colale ja Intelile kuulub maksude optimeerijate hulka Altria (endine Philip Morris), Oracle, Procter Gamble. Kokku on 100 suurimat ettevõtet maksuparadiisidesse registreerinud 464 tütarettevõtet, neist kümmekond Dow Jonesi tööstuskeskmisse kuuluvat.

Peaaegu poole 2001. aasta tuludest teenisid USA ettevõtted off-shore firmadelt, kuid nende tütarettevõtetele kuulub ainult 12,6 protsenti välismaal asuvatest tehastest ja 9 protsenti töötajatest.

Näiteks maailma suurim karastusjookide tootja Coca-Cola säästis 500 miljonit dollarit USA maksude arvelt tänu sellele, et teenis 63% tulust välismaistele tütarettevõtetele. Kompanii raamatupidamisega hästi kursis oleva inimese sõnul olevat maksusääst koguni miljard dollarit. Maailma suurim mikrokiipide tootja Intel säästis aastatel 2001 kuni 2003 maksuvabade tütarettevõte kaudu 792,6 miljonit dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing