Inno Tähismaa • 21. juuni 2004 kell 10:21

Eesti Pank: välistasakaalu paranemine jätkus aasta esimestel kuudel

Eesti Panga täna avaldatud esimese kvartali maksebilansi esialgsed andmed näitavad, et välistasakaalu paranemine käesoleva aasta algul jätkus.

Kõige selgemalt väljendub paranemine kaupade ja teenuste puudujäägi vähenemises - SKP suhtes mõõdetuna oli see näitaja ligi kaks korda väiksem kui mullu samal ajal, teatas keskpank pressiteate vahendusel.

Välistasakaalu paranemise taga oli keskpanga teatel kaupade ja teenuste ekspordi kiirem kasv, seda võrreldes sisemaise nõudluse kasvuga. Kvartali oodatava SKP suhtes moodustas jooksevkonto puudujääk umbes 11 protsenti. Seejuures moodustas puudujäägist poole reinvesteeritud kasumi arvestuslik väljavool. Kaupade ning teenuste bilansi puudujääk alanes 5,5 protsendini kvartali SKP suhtes.

Ehkki mai ja juuni kohta veel andmed puuduvad, võib eeldab keskpank, et väliskaubanduse puudujäägi vähenemine peatus teises kvartalis ajutiselt. Seetõttu tuleks käesoleva aasta esimest poolt vaadelda ühe tervikliku perioodina ja mitte teha kaugeleulatuvaid järeldusi kvartalite kaupa eraldi.

Maailmamajanduse elavnemine loob keskpanga hinnangul head tingimused välistasakaalu sujuvaks paranemiseks. Seda eeldusel, et nii valitsus kui erasektor saadud tuludega säästlikult ümber käivad.

Hetkel kuum