Inflatsioonioht võib Euroopas intresse tõsta

Raivo Sormunen 22. juuni 2004, 00:00

Euroopa valitsuste võlakirjade hinnad langesid eile spekulatsiooni peale, et eurotsoonis tõusnud inflatsiooninumber võib panna Euroopa Keskpanka juba enne selle aasta lõppu baasintresse kergitama, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Mais kasvasid kahtteist riiki hõlmavas eurotsoonis tarbijahinnad aastataguse perioodiga võrreldes 2,5%. Euroopa Liidu statistika põhjal on tegemist kiireima kasvutempoga pärast 2002. aasta märtsi.

Investeerimispanga Merrill Lynch & Co andmeil langes juulis 2014 lõppeva (s.o kümneaastase) Saksamaa valitsuse võlakirja hind eile 0,17%, mis tõstis väärtpaberi tootlust 0,02% võrra, tasemeni 4,37%. 2006. aasta märtsis aeguva võlakirja tootlus kasvas 2,68 protsendilt 2,71 protsendini.

Tõusev inflatsioon vähendab nõudlust võlakirjade vastu, kuna see vähendab aja jooksul fikseeritud intressimaksete väärtust. Lisaks ei näe investorid suurt mõtet hoida võlakirju, mille tootlus inflatsiooni praktiliselt ei ületagi.

?Me eeldame, et pärast esialgset tõusu langeb inflatsioon taas meie määratluse põhjal normaalsele tasemele, mis on alla 2%, kuid mitte eriti palju ka sellest vähem,? ütles Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ajalehele El Pais antud intervjuus.

Euroopa Keskpanga vanemökonomist Otmar Issing teatas seevastu Saksa ajalehele Handelsblatt, et on mures võimaliku inflatsioonitõusu pärast.

Eurotsooni majanduse kannustamise nimel on Euroopa Keskpanga baasintressimäär püsinud alates möödunud aasta juunist kahe protsendi tasemel.

Kui vahepeal arvati, et Euroopa Keskpanga järgmine võimalik samm võib olla isegi baasintresside langetamine, siis nüüd viitab kõik intresside tõusule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing