Viisnurgale ja Baltikale ei sobi Heleniuse soov kähku teenida

ÄP 28. juuni 2004, 00:00

Äripäeva arvates on Helenius ja tema nõustatav BRF käitunud nende kahe ettevõtte puhul tüüpilise finantsinvestorina, kes soovib teha müügiga kiiret raha, samas kui ettevõtetele see strateegia ei sobi.

Heleniust ei saa pidada ebaõnnestujaks: tal on olnud mitmeid edukaid investeeringuid. Hea saneerimise näitena võib tuua MicroLinki. Kolm aastat tagasi tõsistesse probleemidesse sattunud IT-firma suurima investori, BRFi haldava investeerimispanga Trigoni juht Joakim Helenius ütles tollal, et usub MicroLinki potentsiaali.

?Investorite otsus raha sisse panna näitab usku, et ettevõtet on võimalik ümber pöörata,? kinnitas Helenius kolme aasta eest Äripäevale, kuigi konkurendid tema optimismi ei jaganud ja MicroLinki ligi 100 miljonit pannud BRFi investorid olid väidetavalt kaotanud poole oma rahast. Heleniusel oli õigus: MicroLink tõusis jalgele ja võitis suuri kasumeid nii Delfi kui SAF Tehnika õigeaegsest müügist.

Baltika ja Viisnurgaga oli Heleniusel sama plaan mis MicroLinkiga: valmistada firma või selle osad saneerimisega ette müügiks hea hinna eest. Viisnurga puhul tahab Helenius müüa maha spordikaupade ning ehitusmaterjalide divisjoni. Baltikaga aga oli tal ambitsioon muuta see rõivatootjast suureks jaemüüjaks ja vallutada turgu Montoni kaubamärgiga. Võib arvata, et jõulise muutuse eesmärk oli just Baltika väärtust kasvatada ja see kasuga edasi müüa.

Heleniuse võtted ettevõtetega teenida aga ei läinud läbi. Spordikaupade divisjonile ostjat ei leidunud ning ettevõte on nüüd divisjoni järgjärgult sulgemas. Ohumärke näitab ka ehitusmaterjalide divisjon - selle eest oodatakse endiselt head hinda, aga divisjoni kasum kukkus esimeses kvartalis mullusega võrreldes 83 protsenti. Baltika puhul ebaõnnestus jälle ülikallis Montoni kaubamärk ja uute poodide avamine: ettevõte, mis enne teenis pidevalt väikest kasumit, tõi mullu 63 miljonit krooni kahjumit.

Ebaõnnestumised näitavad, et need ettevõtted vajaksid strateegilist investorit, kes suudaks näha arengut pikemas perspektiivis. Finantsinvesteerija, kes otsib alati igast investeeringust teed välja, on huvitatud müügist - Baltika ja Viisnurk aga ei ole müügiks valmis, hoolimata rabedatest katsetest neid selleks ette valmistada.

Tõsi, mõnevõrra on Helenius sellest ka aru saanud: ta on rõhutanud, et ootab Baltikale veel suurt tulevikku ega kiirusta loobuma. Võib öelda, et Heleniuse ja BRFi huvi on omamoodi Baltikale ja Viisnurgale isegi tagatiseks, et neid ei taba lõplik põhjaminek.

Kuid sellest hoolimata on BRFi suuromandus ja kiirest kasumist huvitatud Heleniuse jõuline sekkumine mõlemale firmale kahju toonud. Helenius on osanud firmasid efektiivsemaks muuta, kuid tal puuduvad pikaajalise strateegilise investori oskused. Äripäeva järeldus on, Heleniusel ja BRFil kui finantsinvestoril tuleb jääda väiksemate osaluste juurde, mida on lootust kiiresti rahaks teha strateegiliste investorite otsuste najal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing