Ülo Toomsalu • 28. juuni 2004 kell 7:05

PM: USA merejalaväe varustuslaev eiras liikluskontrolli käske

Läänemeremaade tippkohtumise hakul Tallinna lahte sisenenud USA merejalaväe eelasetuslaev ei vastanud veeteede ameti liikluskontrolli raadiosidele.

Rohkem kui 200 meetri pikkune musta korpusega «MV 2nd Lt. John P. Bobo» saabus eelmisel esmaspäeval kella 9 paiku hommikul Tallinna lahte ja suundus piirivalvelaeva saatel talle määratud ankrupaigale, kirjutab Postimees.

Vietnami sõjas hukkunud USA sõjakangelase nime kandva laeva meeskond eiras aga Tallinna lahe laevateel liiklust reguleeriva veeteede ameti laevaliikluse juhtimise teenistuse (Vessel Traffic Service ? VTS) operaatori katseid saada laevaga raadioühendust. Kui laev ei vastanud, küsis VTSi operaator piirivalvelaeva meeskonnalt, kas neil on USA alusega side. «On küll,» põrutas piirivalvur esimese hooga, kuid täiendas, et side on siiski ühepoolne ja «ameeriklane» ei vasta ka neile.

Samal ajal liikus USA merejalaväe varustust täis laevamürakas tiiburite ja teiste suurel kiirusel saabuvate väikeste kiirlaevade vahel nagu elevant portselanipoes ning VTSi operaator pidi ainult aimama, millise kursi kauge külaline järgmisel hetkel võtab. VTSi operaatori ülesanne on sarnaselt lennujuhiga saabuvate ja väljuvate laevade kokkupõrkeohu ärahoidmine laevateel, jälgides radarit ja andes raadio teel korraldusi liikumiseks.

Kuigi USA laeval oli samal ajal ka Eesti loots, ei vastanud ka too millegipärast raadiokutsungile.

Veeteede ameti laevaliikluse korraldamise osakonna juhataja kt Are Piel kinnitas, et eelasetuslaevaga ei saadud tõepoolest selle saabumise ajal sidet. «Muidugi, rahvusvaheliste konventsioonide järgi ei pea sõjalaev olema sides, aga soovitav ja ilus oleks, kui ta seda teeks,» mainis Piel. «Loots oli peal, aga talle ilmselt anti karm käsk mitte vastata.»

Piel mainis, et kuna laeva saabumine oli välisministeeriumi kaudu kokku lepitud, oli selle ankrupaik varem teada.

Enamik Postimehega rääkinud riigiametnikest püüdis teemat kuuma kartulina eemale veeretada, muutudes äärmiselt napisõnaliseks. Seetõttu jäi ka ebaselgeks, millise ametkonna tegevusvaldkonda külalislaevaga tegelemine üldse kuulub.

Hetkel kuum