Presidendivalimised näitasid Leedu lõhestatust

Tõnis Arnover 30. juuni 2004, 00:00

Need olid selgelt esimese ja teise Leedu valimised, kus hääletamas käis pisut üle poole rahvastikust ning ülinapilt, umbes 30 000 häälega jäi peale esimene Leedu. Ekspresident Adamkus sai võidu suuremates linnades ? Vilnius, Kaunas, ?iauliai ja Paneve?ys, üksnes Klaipedas jäi ta veidi alla. Ekspeaministrit ning talunike ja uue demokraatia partei liidrit Prunskienet toetasid maapiirkondade elanikud, Salcininkai maakonnas sai ta koguni 90% häältest.

Leedu on suurte kontrastide maa, mida on võimendanud senine majanduspoliitika. Reformid ei läinud õieti käima kuni 1998. a Venemaa finantskriisini, mis tabas Venemaaga laialdast kaubandust jätkanud Leedut väga valusalt. Alles siis läks reformidega kiireks ning otsustava tegutsemisega jõuti 2000. a ELiga laienemiskõnelustele. Kuid reformide mõju on seni avaldunud eelkõige tööstuses ja linnades, maal ei ole suurt midagi muutunud. Veidi alla 40 000 talumajapidamisest on pooled alla 10 hektari, tähtsaks tööloomaks endiselt hobune. 1,64 miljonist tööeas inimesest saab oma sissetuleku põllumajandusest iga kuues, tööta on üle 200 000 inimese. Isegi Leedu paljukiidetud IT-areng pole maale jõudnud: osa maaraamatukogudes ei ole isegi telefoni, internetiühendusest rääkimata.

Maal valitseva rahuloematuse kasutas osavalt ära eelmine president Rolandas Paksas, kes vene ärimehelt Juri Borissovilt saadud rahaga ja üüritud kopteriga sõitis eelmiste valimiste ajal maapiirkonnad läbi ja jagas populistlikke lubadusi, mis tõid talle Adamkuse üle võidu. Pärast ametist tagandamist ja valimisõigusest ilmajäämist õhutas Paksas oma toetajaid hääletama Kazimira Prunskiene poolt, ja nagu näha, tulemuslikult.

Leedulaste rahulolematuse üks ilminguid on seegi, et Euroopa parlamendi valimistel kogus vene miljonäri ja rohkete lubaduste jagamise tõttu populisti mainega Viktor Uspaskihhi loodud tööpartei üle 30% häältest ning sai 13 kohast viis. Tema naine Jolanta Blazyte toetas Prunskiene kampaaniat 90 000 krooniga.

Leedu poliitikud loodavad, et Adamkuse presidendiks saamine toob Leedule tagasi hädavajaliku poliitilise stabiilsuse pärast 18 kuud kestnud Paksase tagandamisskandaali. Ometi ei taha skandaalid kuidagi lõppeda. Otse valimiste eel korraldas eriuurimisbüroo haarangu nelja erakonna peakontorisse, otsides korruptsioonitõendeid Vilniuse linnapea mulluste valimiste kohta. Linnapea Arturas Zuokas, kes on tuntud Adamkuse poolehoidjana, põgenes arreteerimiskartuses Poolasse. Et kahtluse alla sattunud erakonnad olid Adamkuse toetajad, siis nähti selles valimiste mõjutamise katset ja viidati Paksasele, kuna eriuurimisbüroo juht Valentinas Junokas kuuluvat tema leeri. Konservatiivide liider Vytautas Landsbergis ei jätnud rõhutamata, et mängus on ka Venemaa käsi, kes ei soovi ameerikaleedulast Adamkust presidendiks.

Üks esimesi avaldusi, mis Adamkus pärast valimisvõitu tegi, oli: ?Soovin heanaaberlikku koostööd Venemaaga, arvan, et see on nii Venemaa kui Leedu huvides.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing