Võimu vahetumine Iraagis odavdab naftat

Raivo Sormunen 30. juuni 2004, 00:00

Turgudel arvatakse, et USA juhitud koalitsiooni poolt iraaklastele üleantud võimu tõttu vähenevad rünnakud Iraagi naftajuhtmetele ja stabiliseerub musta kulla eksport.

Lisaks tõstab Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) alates homsest oma päevast tootmiskvooti 23,5 miljonilt barrelilt 25,5 miljoni barrelini. Ehkki reaalselt toodetakse juba praegugi lubatud mahust enam naftat võib pakkumine järgmisest kuust siiski mõnevõrra kasvada.

Kolmandaks on pärast nädalast pausi taastunud täielikult Norra nafta ekspordimahud. Maailma suuruselt kolmanda naftaeksportija väljaveomahud olid töötajate streigi tõttu nädalal aega tavapärasest üle kümnendiku võrra madalamad.

?Loodetakse, et võimu üleandmine vähendab veidi nafta hinnas kajastuvat sõjapreemiat, tõstab Lähis-Idas stabiilsust ning kahandab vägivaldust,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Sucden analüütik Sam Tilley.

OPECi naftaministrid tõdesid 3. juunil Beirutis peetud kohtumisel, et Lähis-Ida turvalisuse probleemi tõttu käib naftabarreliga hetkel kaasas 10 dollari suurune sõjapreemia. Ehk siis ohu puudumise tõttu võiks naftabarrel maksta 10 dollarit praegusest vähem.

Nafta augustilepingute hind langes eile Londonis 1,7%, tasemeni 33,14 dollarit barreli kohta.

Iraak taastas normaalse nafta ekspordimahu (1,68 miljonit barrelit päevas) läbi Pärsia lahe möödunud laupäeval. Eksport peatus 15. juunil, mil terrorirünnakud halvasid kahe naftajuhtme töö.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing