Ülo Toomsalu • 30. juuni 2004 kell 7:22

PM: Maavanemad selguvad järgmisel nädalal

Ministrid hääletavad järgmise nädala neljapäeval valitsuse istungil ametisse tosinat maavanemat, kellest kolm-neli võivad jääda aga kabineti toetuseta.

Üks neist on Pärnumaad kümme aastat juhtinud Toomas Kivimägi. Mullu kevadel, viimaste parlamendivalimiste eel, andis ta korvi kõigile erakondadele, kes teda kosimas käisid ja hiljem kritiseeris teravalt maavanemate politiseerimist, mispeale nii Res Publica kui eriti just Reformierakond on otsustanud tema asemele leida uue inimese, kirjutab Postimees.

Kivimäele kui apoliitilisele spetsialistile kuulub regionaalministri, rahvaliitlase Jaan Õunapuu tugev toetus.

Valitsus nimetab maavanemad ametisse regionaalministri ettepanekul, Õunapuu aga loobus kaks nädalat tagasi poliitilistest läbirääkimistest võimuliitlastega ning avalikustas oma maavanemakandidaatide nimekirja, kellele on ta otsinud kohalike omavalitsuste toetust ja kellega ta läheb valitsuse istungile.

Reformierakond ja Res Publica käsitavad maavanema ametit kui poliitilist ametikohta, mis jagatakse koalitsiooni sisekokkuleppega, kuigi nende otsimine käib avaliku konkursiga.

«Kui Õunapuu otsustas tegutseda ilma selle kokkuleppeta, peab ta arvestama võimalusega, et kolm, võib-olla isegi neli nime saavad valitsuse istungil «punast»,» ütles eravestluses Reformierakonna juhtpoliitik.

Hetkel kuum