Eesti ettevõtete käive suurenes I kvartalis 13%

01. juuli 2004, 13:34

Aasta I kvartalis suurenes ettevõtete realiseerimise netokäive eelmise aasta I kvartaliga võrreldes 9,7 miljardit krooni ehk 13%, teatas statistikaamet.

I kvartalis tegutses Eestis 32 300 ettevõtet ligi 399 000 hõivatuga. Ettevõtete realiseerimise netokäive oli 84,5 miljardit krooni. Netokäibest andis 39% hulgi- ja jaekaubandusettevõtete, 21% töötleva tööstuse ning 14% veondus-, laondus- ja sideettevõtete käive.

Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes suurenes käive kõigil tegevusaladel, v.a kalapüük ning mäetööstus. Kõige suurem oli käibe kasv ehitusettevõtetes, kinnisvara-, rentimis- ja äritegevusettevõtetes ning tervishoiu- ja sotsiaalhoolekande ettevõtetes.

Netokäibest 22% andsid üle 249 hõivatuga suurettevõtted. 1?9 hõivatuga mikroettevõtted andsid netokäibest 20% ning 20?49 hõivatuga väikeettevõtted 17%.

Sesoonselt korrigeeritud andmete põhjal (sesoonne korrigeerimine tähendab regulaarselt korduvate hooajaliste tegurite mõju eemaldamist) jätkus 2004. aasta I kvartalis juba 1999. aasta II kvartalis alanud ettevõtete realiseerimise netokäibe kasv.

2004. aasta I kvartalis investeerisid ettevõtted materiaalsesse põhivarasse 5,5 miljardit krooni, mis on 997 miljonit krooni rohkem kui eelmise aasta I kvartalis. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse. Suuremad investeerijad olid veondus-, laondus- ja sideettevõtted ning töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid ettevõtete koguinvesteeringutest võrdselt viiendiku. 17% investeeringutest tegid kinnisvara-, rentimis- ja äritegevusettevõtted ning 13% hulgi- ja jaekaubandusettevõtted. Ligi kolmandiku investeeringutest tegid nii üle 249 hõivatuga suurettevõtted kui ka 1?9 hõivatuga mikroettevõtted.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing