Erakoolid sõltuvad jõukatest omanikest

Heidit Kaio 02. juuli 2004, 00:00

Erandiks Eesti erakoolide seas on Estonian Business School, kel on soodsatel tingimustel kasutada riigilt saadud õppehoone ning ettevõte tegeleb koolitustegevusest saadava raha paigutamisega Tallinna kinnisvarasse.

Haridusministeeriumi hingekirjas ligi 700 õpilasega erakoolid Audentes ja Rocca al Mare saavad riigilt õpilase pearaha ning küsivad sõltuvalt õpilaste vanusest aastas 20 000 kuni 30 000 krooni õppemaksu. Hoolimata sellest on koolid kahjumis ja ettevõtjatest omanikud on pidanud andma laene ja tegema investeeringuid. Samas aga ei ole majanduslik miinus peatanud koole laienemast. Audentes võtab üle väiksemaid kõrgkoole, Rocca al Mares valmis just lasteaed.

Rocca al Mare Koolimaja aktsionärid on ligikaudu 20 tuntud ettevõtjat, Toomas Sildmäe, Aadu Luukas, Olari Taal, Jüri ja Tiina Mõis, perekonnad Paltsid ja Saamed. Suurimad osanikud on Mai Kaarepere ja Hannes Tamjärv, viimane on laenanud koolile 17,4 miljonit krooni.

Audentese kontserni omanikud Urmas Sõõrumaa, Heldur Meerits ja Rain Lõhmus jätsid 2002./2003. õppeaastal ettevõttesse kokku 16 miljonit krooni, loobudes nullprotsendilise intressimääraga antud laenudest ja saades vastu aktsiaid. Ettevõtte bilansis on 110 miljonit krooni pikaajalisi võlakohustusi.

Kontsern koosneb täiendkoolitusfirmast, ülikoolist, spordikoolist ja erakoolist.

?Arvan, et kolme või nelja aasta pärast võiks kool end ise ära majandada, praegu on ta nullis,? ütles Audentese erakooli direktor Airiin Saarso. ?Loomulikult peavad ettevõtjad suhtuma koolis osalemisse kui pikaajalisse investeeringusse.?

Õpilaste arvult on Eestis suuruselt kolmas Pärnus tegutsev ligi 350 õpilasega Sütevaka Humanitaargümnaasium, kes samuti sõltub õpilaste vanematest investorite plaanidest.

Majanduslikus mõttes on erandiks Estonian Business School (EBS) Gümnaasium, mis tegutseb kõrgharidust andva EBSi kontserni külje all.

?Meie pluss on kõva omanik, tänu kellele pole me pidanud tegema investeeringuid ja oleme algusest peale omadega välja tulnud,? ütles EBS Gümnaasiumi direktor Lee Mets.

EBS Grupp teenis 2002. aastal 65 miljoni kroonise käibe juures 22 miljonit krooni kasumit. Ettevõte on omandanud Tallinna vanalinnas Harju tänaval Tallinna Ärikeskuse, mille maja tuntakse George Browni pubi järgi, samuti Viru tänaval kinnistu, kus tegutseb McDonald?s.

EBSi majandamise on teinud lihtsamaks Tallinnas Olümpia hotelli kõrvale riigilt soodsatel tingimustel saadud 6400ruutmeetrine õppehoone. EBSi põhiomanikud on Madis Habakuk ja Tõnu Küttmaa, väiksemaid osalusi on välismaal registreeritud firmadel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing